вівторок, 08 серпня 2023 17:58

Блінкен висловився про роль "вагнерівців" у перевороті у Нігері

Блінкен висловився про роль "вагнерівців" у перевороті у Нігері
"Вагнерівці" можуть допомагати хунті Нігера. Фото: eastnews.ua

ПВК "Вагнер" змогла скористатися нестабільністю у Нігері.

Після повстання проти президента Мохамеда Базума країною майже два тижні керує хунта. Є припущення, повстанці звернулися по допомогу до "вагнерівців", які присутні у Малі. Держсекретар США Ентоні Блінкен розповів про це в інтерв'ю BBC.

Він не вважає, що переворот у Нігері спровокували Росія чи "Вагнер". Але США занепокоєні тим, що найманці можуть "проявити себе" у регіоні на південь від Сахари.

"Я думаю, що те, що сталося і продовжує відбуватися в Нігері, не було спровоковано Росією або "вагнерівцями", але вони намагалися скористатися цим. Куди б не прийшла ця ПВК "Вагнер", всюди слідом за нею йшли смерть, руйнування та експлуатація", – наголосив Блінкен.

Вважається, що "Вагнер" має тисячі бойовиків у Центральноафриканській Республіці та Малі. Там у групи є прибуткові бізнес-інтереси. Також вони зміцнюють дипломатичні та економічні відносини з Росією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заколотники у Нігері закрили повітряний простір

Найманців звинувачують у широкомасштабних порушеннях прав людини в кількох африканських країнах. Попри це, існують припущення, що армія Нігеру звернулася до "Вагнера" по допомогу. Ця країна стоїть перед загрозою військового втручання.

Регіональний блок з 15 західноафриканських держав ЕКОВАС дав керівникам хунти Нігеру крайній термін до 6 серпня, щоб вони пішли у відставку і відновили президента Базума.

Цього повстанці не зробили. ЕКОВАС має провести зустріч 10 серпня, щоб вирішити, що робити далі.

Унаслідок дій 26-27 липня влада в Нігері захоплена військовими. Вони контролюють ключові адміністративні будівлі у столиці Нігеру – місті Ніамей. Військові взяли в полон президента Нігера. Їхні прихильники засуджують Францію та Захід.

Влада в країні захоплена військовими, які контролюють ключові адміністративні будівлі у столиці Нігеру. Ситуацією стурбовані не лише сусідні держави. Лідери багатьох країн закликали бунтівників звільнити президента Мохамеда Базума та повернутися до демократичних принципів.

Бунтівні військові, які взяли в полон президента Нігера, схоже, зміцнюють контроль над країною. Сотні їхніх прихильників вийшли на вулиці Ніамея: вони закликають Росію втрутитися у те, що відбувається.

Україна рішуче засудила державний переворот у Нігері.

Зараз ви читаєте новину «Блінкен висловився про роль "вагнерівців" у перевороті у Нігері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі