понеділок, 23 листопада 2009 16:26

Більше половини українців не проти покритикувати релігії

Більше половини українців не проти покритикувати релігії

57% респондентів виступають за дозвіл критикувати релігію, бо в людей має бути свобода слова.

Такі результати дослідження проведеного WorldPublicOpinion.org.

Проте в середньому 34% опитаних згодні з тим, що в урядів "має бути право штрафувати або ув"язнювати тих, хто публічно критикує релігію, бо така критика може ганьбити релігію".

За даними Київського міжнародного інституту соціології, в Україні більше половини опитаних (53%) вважають, що у людей має бути право публічно критикувати релігію, бо в них має бути свобода слова. Тих, хто вважає що уряд має право штрафувати або ув"язнювати тих, хто критикує релігію, виявилося лише 17%.

У той же час, серед інших опитаних країн світу Україна займає одне з останніх місць (17 з 24 країн) за кількістю прихильників свободи слова, які згодні з правом на критику релігії. Саме в Україні найбільша серед усіх країн кількість тих, хто не зміг визначитися з відповіддю (30%).

Питання про те, чи мусить свобода слова поширюватись на обговорення релігії, вже кілька місяців здіймає неабиякі суперечки. Організація Ісламська Конференція (ОІК), яка об"єднує 56 мусульманських країн, яро підтримує запропоновану резолюцію ООН із закликом до всіх народів світу "ефективно боротися з дифамацією всіх релігій і розпаленням релігійної ненависті в цілому та до ісламу й мусульман зокрема".

Із семи націй, де більшість респондентів погодилися, що критику релігій слід заборонити, п"ять мають переважно мусульманське населення – це Єгипет (71%), Пакистан (62%), Ірак (57%), Індонезія (49%) і територія Палестини (51%). А дві інші – Індія (59%) та Нігерія (54%) – протягом своєї історії страждали від сектантського насильства.

Право критикувати релігію дістало найширшу підтримку в США, де 89% виступили на його захист (порівняно з 9% прибічників обмежень з боку уряду).

Опитування було проведено у 22 країнах – Індія, США, Індонезія, Нігерія, Росія, Мексика, Чилі, Німеччина, Велика Британія, Франція, Польща, Україна, Кенія, Азербайджан, Єгипет, Туреччина, Ірак, Пакистан, Південна Корея й територія Палестини. Було опитано також мешканців Тайваню та Гонконгу.

У результатах дослідження можлива похибка 3-4% в той чи інший бік.

Опитування проводилося між 25 квітня та 9 липня 2009 року.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Більше половини українців не проти покритикувати релігії ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі