вівторок, 07 грудня 2021 23:15

Байден не підтримав "хотєлку" Путіна щодо НАТО

Байден не підтримав "хотєлку" Путіна щодо НАТО
Байден: Рішення про вступ України до НАТО приймає не Росія. Фото: AFP

Президент США Джо Байден натякнув, що Росія не може мати права вето у питанні вступу до НАТО окремих країн.

Про це Байден сказав у телефонній розмові з лідером РФ Володимиром Путіним, розповіла заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд.

Байден сказав Путіну, що "зовнішні сили" не можуть мати права вето у питанні вступу до НАТО окремих країн. Це питання вирішують лише члени Альянсу та країни-кандидати.

Вона повторила тезу радника американського президента з нацбезпеки Джейка Саллівана, що Вашингтон посилить своїх союзників по НАТО у Східній Європі, якщо Кремль наважиться на вторгнення до України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США скасували санкції проти "Північного потоку-2" і посилили військову допомогу Україні

У пресслужбі російського президента підтвердили, що американський лідер акцентував на загрозливому характері пересування російських військ поблизу українських кордонів і позначив санкційні заходи, які США та їхні союзники будуть готові застосувати у разі подальшої ескалації ситуації.

Водночас Путін звинуватив НАТО у тому, що Альянс "застосовує небезпечні спроби освоєння української території та нарощує військовий потенціал" біля кордонів РФ.

"Росія серйозно зацікавлена у отриманні надійних, юридично зафіксованих гарантій, що виключають розширення НАТО у східному напрямку та розміщення у суміжних з Росією державах ударних наступальних систем озброєнь", - йдеться у повідомленні Кремля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Москві розповіли про розмову Путіна та Байдена

Лідери домовилися доручити своїм представникам розпочати предметні консультації з цих питань.

1 грудня президент Росії Путін заявив, що хоче "конкретних домовленостей" на папері з США та іншими членами НАТО, що Альянс не розширюватиметься на схід, натякаючи на Україну та Грузію.

Україна закликала НАТО підготувати економічні санкції щодо Росії, щоб запобігти можливому вторгненню близько 100 тис. російських військ, зосереджених біля українських кордонів.

Зараз ви читаєте новину «Байден не підтримав "хотєлку" Путіна щодо НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі