вівторок, 06 лютого 2024 21:35

Атаки дронів обвалили російську економіку - Bloomberg

Атаки дронів обвалили російську економіку - Bloomberg
У Росії впало перероблення нафти. Фото: РосЗМІ

У січні 2024 року через удари безпілотників у Росії різко впали обсяги перероблювання нафти.

Вони є найнижчими майже за два місяці, пише Bloomberg.

Дрони вже зупинили роботу двох заводів. Це може вдарити по бюджету Кремля.

Виробництво бензину, дизпалива та нафтопродуктів у Росії у середньому зменшилося на 135 тис. барелів/день порівняно з груднем 2023 року.

"Країна переробляла 5,41 млн барелів на день протягом семи днів до 31 січня, першого повного тижня, що показує вплив атак", - пишуть журналісти з посиланням на дані джерел.

Нафтова та паливна галузі є основними донорами російського федерального бюджету. Ці кошти РФ використовує для війни проти України.

"Це ключовий момент для російської скарбниці. В останні тижні удари по нафтопереробних та експортних об'єктах стають все більш руйнівними, погрожуючи здатності Росії постачати паливо на зовнішній та внутрішній ринки", - кажуть аналітики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Волгограді палає нафтопереробний завод: росіяни заявлять про атаку дронів

Нещодавно дрони атакували НПЗ великих російських компаній "Новатек" та "Роснефть". Завод з перероблювання конденсату "Новатека" на узбережжі Балтійського моря і Туапсинський нафтопереробний завод "Роснефти" біля Чорного моря повністю зупинили первинне перероблювання нафти. На ці підприємства спільно припадало майже 5% від середньодобового обсягу обробки РФ у грудні 2023 року.

Москві поки вдавалося частково компенсувати падіння підвищенням активності в інших місцях. Але атаки дронів не припинились.

"Значна частина нафтопереробних потужностей на заводі у Волгограді, ймовірно, буде відключена після пожежі, викликаної безпілотником 3 лютого. Це один із найбільших нафтопереробних заводів країни, який постачає паливо як на внутрішній, так і на зовнішній ринки", - йдеться у повідомленні.

У січні 2024 року Росія втратила 37% експорту бензину та 23% експорту дизельного пального. Місцеві експерти вже порівнюють ситуацію з минулорічними російськими атаками по українській енергетичній інфраструктурі. Кажуть, що тепер "настала черга Росії".

У Міненерго РФ не заперечують впливу атак на експорт, але прямо його не визнають. Там кажуть, що причиною обвалу експорту стали "позапланові ремонти" на нафтопереробних заводах.

Росіяни заявили про атаку безпілотника на нафтопереробний завод у Ярославлі вранці 29 січня. Безпілотник літакового типу впав поруч із установкою для гідрокрекінгу на заводі "Славнефть-ЯНОС".

Telegram-канали наголошували, що це перший випадок, коли українські безпілотники долетіли до Ярославської області.

Зараз ви читаєте новину «Атаки дронів обвалили російську економіку - Bloomberg». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі