пʼятниця, 09 грудня 2022 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Америка запускає додаткове виробництво снарядів для України" – що пише про нас світова преса
5

Україна використовує у війні більше артилерійських снарядів, ніж є в арсеналах західних країн. НАТО стає вразливим до подібної можливої масштабної наземної війни, бо 30 років відкидала ймовірність такої. США вже вирішили збільшити у себе виробництво снарядів, а також передати українцям снаряди від Південної Кореї та запустити виробництво боєприпасів у країнах колишнього соцтабору. Оповідь очевидців про життя в окупованій Новій Каховці. І чим Україна атакувала одну з найбільш захищених російських баз. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"За тиждень Київ випускає стільки боєприпасів, скільки є всього у британців", Die Welt, Німеччина

Здавалося, що саме Росія мала б мати проблеми з боєприпасами у цій війні. Протягом кількох місяців експерти попереджали про велику витрату снарядів російською армією. Скорочення у росіян запасів високоточної зброї, такої як крилаті ракети, стало проблемою ще влітку.

Попри це Володимир Путін сповнений рішучості продовжувати агресивну війну.

"Звісно, це може бути тривалий процес", – сказав він у середу.

Автор: dpa
  Українські військові стріляють із французьких мінометів під Бахмутом
Українські військові стріляють із французьких мінометів під Бахмутом

Росія поки що відстає з виробництвом зброї, але незабаром мають виникнути проблеми через заборону на експорт чіпів. Москва вже давно закуповує дрони-камікадзе Shahed-136 в Ірану, використовує зенітні ракетні комплекси С-300 проти наземних цілей біля лінії фронту. За даними США, Путін нібито отримав артилерійські боєприпаси від північнокорейського диктатора Кім Чен Ина. Північна Корея заперечує.

Нині з'являється дедалі більше ознак, що затяжна війна створить величезні проблеми для України. Споживання боєприпасів в українців менше, ніж у росіян, але все одно величезне. Київські війська стикаються із серйозними проблемами з постачанням.

Згідно зі звітом британського аналітичного центру RUSI, під час найзапекліших боїв на Донбасі українці за тиждень випустили стільки артилерійських снарядів, скільки британська армія загалом має на складах. Міхал Стрнад, голова чеської компанії з виробництва озброєнь Czechoslovak Group, припускає, що щомісяця роблять 40 тис. артилерійських пострілів. Це означає, що Київ використовує більше снарядів на день, ніж війська коаліції на чолі зі США в афганській війні протягом місяця.

Америка виробляє 12–15 тис. 155-мм артилерійських снарядів на місяць, чого українцям у найгіршому випадку вистачить на кілька днів

Це стає серйозною проблемою для України, бо західні виробничі потужності сягають межі. Допомога Україні також може стати серйозною проблемою для самого НАТО. За даними США, Америка виробляє 12–15 тис. 155-мм артилерійських снарядів на місяць, чого українцям у найгіршому випадку вистачить на кілька днів.

Американці надали Україні понад 1 млн таких артилерійських снарядів зі складів США. За нинішнього рівня виробництва Америці потрібно понад п'ять років, щоб поповнити відвантажені запаси. На Заході може минути 15 років, перш ніж можна буде поповнити арсенали, каже Стрнад. НАТО не зможе захистити себе у звичайній масштабній війні.

Після розпаду СРСР і до 2022 року ніхто в США чи в НАТО не вірив, що в Європі будь-коли знову буде масштабна наземна війна, яка може швидко очистити склади боєприпасів Альянсу

Ще 2021-го армія США хотіла урізати вже обіцяне Конгресом фінансування виробництва цих снарядів майже вдвічі, щоб спрямувати заощаджені гроші на модернізацію. Після розпаду СРСР ніхто у Вашингтоні чи серед партнерів по НАТО, здавалося, не вірив, що в Європі будь-коли знову буде масштабна наземна війна, яка може швидко очистити склади боєприпасів Альянсу.

Військові витрати було скорочено, виробництво озброєнь реорганізовано за принципом "точно та вчасно" – низькі виробничі показники та запаси здавалися достатніми для "війни з тероризмом".

Автор: dpa
  Самохідна артилерійська установка веде вогонь під Бахмутом
Самохідна артилерійська установка веде вогонь під Бахмутом

Майже 30 років американці вважали за краще вкладати гроші в дорогі високотехнологічні програми. У Німеччині ситуація ще безрадісніша. За даними Бундесверу, у німецькій армії бракує боєприпасів на суму до 30 млрд євро. І досі не було жодних конкретних домовленостей щодо збільшення виробництва у ФРН. Американці пішли далі – обговорюють відновлення виробництва 122-мм і152-мм боєприпасів у Чехії, Словаччині та Болгарії.

Ці радянські калібри українці використовують разом із західними. Виробництво 155-мм снарядів, які у США досі робили лише на державних боєприпасних заводах, тепер мають взяти на себе приватні компанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перемога наступного року – оптимістична перспектива" – Конрад Музика

Міністр армії США Крістін Вормут оголосила, що навесні 2023 року виробництво збільшиться до 20 тис. на місяць. 2025 року США планують виробляти 40 тис. артилерійських снарядів на місяць.

Відповідні контракти нещодавно підписали з виробниками американських озброєнь. Збільшуються також виробничі потужності власних заводів з виробництва боєприпасів армії США.

Канада й США ведуть переговори з Південною Кореєю про постачання 100 тис. артилерійських снарядів для задоволення потреб української армії у короткостроковій перспективі. Але за нинішнього споживання українцями їх вистачило б лише на два місяці.

"Життя в окупації в Херсонській області. Нова Каховка", The Guardian, Велика Британія

Жителі все ще окупованої росіянами Нової Каховки на східному березі Дніпра звикли до постійних артилерійських обстрілів, але останніми днями чують також кулеметні черги. Місто може стати наступним великим полем битви.

Незважаючи на прогнози, що конфлікт сповільниться у зимові місяці, мирні жителі, які прибувають до Запоріжжя через останній відкритий пункт перетину лінії фронту, кажуть, що бойові дії на півдні Херсонської області загострюються.

Після падіння Херсона не раз надходили повідомлення про рейди українського спецназу через Дніпро.

Дорогу від Нової Каховки до Мелітополя перетворено на лінію оборони з бетонними пірамідами й мережею траншей

Жителька Нової Каховки, яка чекає на перевіряння документів на запорізькому КПП, Людмила розповіла, що дорога, якою вони їхали з Нової Каховки на схід у бік Мелітополя, перетворена на лінію оборони з бетонними пірамідами, відомими як "зуби дракона", і мережею траншей.

Нова Каковка – особливо важливий стратегічний пункт. Це довоєнне місто з населенням 70 тис. осіб, де тепер українські й російські війська стоять одні навпроти інших через вузьку частину Дніпра й греблю ГЕС.

Автор: The Guardian
  Українці, які приїхали з окупованих територій, чекають у Запоріжжі у Центрі для переселенців / ч
Українці, які приїхали з окупованих територій, чекають у Запоріжжі у Центрі для переселенців / ч

Жителі міста кажуть, що росіяни замінували 400-метровий міст, що проходить через греблю, а вздовж прольоту припарковано дві вантажівки з вибухівкою. Адміністративні приміщення сусідньої ГЕС перетворилися на озброєний до зубів бастіон. Державні службовці, які працювали на російську окупаційну владу, залишили місто минулого місяця.

Оскільки Херсон і північно-західна частина Херсонської області звільнені внаслідок контрнаступу українських військ 11 листопада, росіяни вибудовують оборонні рубежі на півдні Херсонської та Запорізької областей.

Автор: The Guardian
  Окуповані та звільнені регіони півдня України
Окуповані та звільнені регіони півдня України

Війська, що відступають, які прибули до Нової Каховки в останні кілька тижнів, поводилися нервово та агресивно.

"Вони прийшли до мене додому о сьомій ранку. Назовні стояв броньовик. Стукали у двері, кажучи, щоб відчиняла швидше. Сказали, що шукають "бандитів". Але просто грабували інші будинки. Грабували все", – каже Анна, яка втекла з Нової Каховки до Запоріжжя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Остання атака Росії – аргумент, щоб постачати більше ППО" – Юліуш Сабак

Росіяни зазнали тяжких втрат у Новій Каховці наприкінці липня та на початку серпня, коли Україна обрушила ракети HIMARS на військові бази на лівому березі Дніпра. Після цього жителі розповіли, що бачили тіла загиблих російських солдатів, складені в армійські вантажівки, і сморід у місті став нестерпним через спалювання трупів у лісі.

У росіян було звалище за лісом. Носили туди тіла й спалювали їх весь тиждень. Неможливо було відчинити двері чи вікна від смороду

"У них було звалище за лісом. Вони просто носили туди тіла та спалювали їх. Запах був невимовний. Останки палили цілий тиждень. Неможливо було відчинити двері чи вікно через сморід", - каже Анна.

Свідки повторили листопадові повідомлення з околиць Херсона, де росіяни вдалися до спалювання своїх мерців на муніципальному сміттєзвалищі.

"Україна використала саморобні дрони для ударів по російських базах", Politico, США

Україна завдала удару по двох російських базах за сотні кілометрів від свого кордону, використовуючи вітчизняні модифіковані безпілотники радянської епохи, що свідчить про нові смертоносні можливості країни, яка переважно покладається на імпортну зброю для війни з росіянами.

Використані в атаці дрони, за словами двох джерел, знайомих з операцією – модифіковані літаки-розвідники Ту-141, що залишилися з радянських часів. Модифікації демонструють здатність української оборонної промисловості до інновацій, тоді як Росія змушена купувати дешеві іранські дрони для ведення повітряної війни.

Атака України також наголошує, як Київ може націлюватися на військові позиції в глибині Росії, незважаючи на те, що витримує російський ракетний обстріл цивільної інфраструктури. Питання в тому, чи зможе Київ продовжувати подібні атаки найближчими тижнями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Політичне завдання з Кремля – взяти Бахмут" – Іґаль Левін

Україна кілька місяців запитувала у західних союзників ракети великої дальності та дрони, але США та Європа досі відмовляються задовольнити ці запити через побоювання, що вони будуть використані для завдання ударів по території Росії. Без додаткових ресурсів для нарощування можливостей далекого радіусу дії Україні, можливо, доведеться покладатися на модифіковані дрони. Зараз Москва, мабуть, намагається їх відстежити.

"Ключовим чинником успіху стала несподіванка. Нічого подібного Росія просто не очікувала. Тепер вони будуть готові", – сказала особа, яка працює з українським урядом.

Внаслідок ударів загинули троє російських військових і було пошкоджено два літаки. Технології були вироблені в Україні і їх не постачали США або інша західна країна.

Міністерство оборони Великої Британії оцінило, що удари пошкодили два важкі бомбардувальники Ту-95 на авіабазі "Енгельс".

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Україна за два дні завдала трьох ударів по військових цілях у глибині Росії. "Укроборонпром" каже, що розробив дрон-камікадзе, який може летіти майже на 1000 км і нести 75 кг вибухівки. Київ не боятиметься більше ескалації зі сторони Москви, а США та союзники все ще бояться давати нам ракети, здатні бити вглибині РФ, а також літаки і танки. Росія веде безглузді наступи на Бахмут, втрачаючи сотні людей на день, хоча навіть взяття міста не дасть Москві стратегічної перемоги.

Зараз ви читаєте новину «"Америка запускає додаткове виробництво снарядів для України" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі