четвер, 17 березня 2011 17:53

Жмеринці їздять митися до Гнівані

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

45-річна Ніна Мельник зі Жмеринки щотижня їздить митися до лазні Гніванського гранітного кар'єру.

— Ми живемо в приватному секторі. Ні води, ні каналізації, — розповідає. — Митися криничною водою незручно, бо вона жорстка. Волосся після неї, як пакля. Та й хіба вимиєшся в мисці? Раніше всією сім'єю ходили митися в міську баню, але її закрили чотири роки тому. Потом ходили до знайомої митися у ванну. Та ж незручно постійно її турбувати. Потім із чоловіком і друзями їздили в сауну до Вінниці. Платили 100 гривень за годину. Але компанія швидко розпалася. Бо щоби всім було вигідно, треба збирати щоразу шість-вісім чоловік. А тепер знайшли цю баню на кар'єрі — красота. У любий час зайшов, помився за 10 рублів.

До Гніванської лазні їздять багато жмеринців. Із собою беруть рушники, капці й шампунь. Квиток на електричку до Гнівані коштує 4,7 грн. Для пенсіонерів проїзд безкоштовний.

У Жмеринці були дві комунальні лазні. Заступник начальника управління житлово-комунального господарства Оксана Скірська каже, що їх не можна відкрити знову, бо будівлі передали у приватну власність:

— Ми не могли утримувати бані, бо всі хотіли митися безкоштовно. Самі бідні можуть сходити в терцентр, там є душова кабіна.

Два роки тому закрили комунальну лазню у Старому місті у Вінниці. Зараз працює лише на вул. Першотравневій. Помитися можна за 8 грн.

Торік відкрили приватну лазню на 200 місць по вул. Максимовича. Але година перебування там коштує 25 грн.

— Трохи дорого, зате чисто, — говорить вінничанин Олександр Ковальов, 56 років. — На Першотравневій дешево, но дуже грязно. Крани ржаві. На пол боїшся стати, бо він чорний, у салі якомусь.

У Гайсині можна помитися за 15 грн у гарнізонній лазні. По п'ятницях приймають чоловіків, по суботах — жінок. При собі потрібно мати капці.

Комунальних лазень в області не залишилося, їх закрили через нерентабельність.

— Я не розумію, як можна содєржати комунальну баню з ціною в 5–10 гривень, а тільки на підігрів води на 50 чоловік треба витратити кілька тисяч, — дивується власник вінницької приватної бані Олексій Томчук, 38 років. — До того ж тепер майже в кожного вдома є ванна.

Зараз ви читаєте новину «Жмеринці їздять митися до Гнівані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі