четвер, 17 вересня 2009 16:34

Зіпсовану техніку можуть відремонтувати за державні гроші

Автор: фото: Ірина МАМРИГА
  Олександр Кирилюк із Гайсина показує телефон, який зламався під час грози через перепад напруги. До працівників РЕМу не звертався, за ремонт заплатив 50 гривень
Олександр Кирилюк із Гайсина показує телефон, який зламався під час грози через перепад напруги. До працівників РЕМу не звертався, за ремонт заплатив 50 гривень

Місяць тому у вінничанки Ірини Гугляк через перепад напруги згоріли новий холодильник та морозильна камера.

— Прийшла з роботи, коли дивлюся, лампа на кухні засяяла сильно, а холодильник став деренчати. Кинулася виключати все з розеток, та холодильник більше не включився, — згадує вона.

Майстер сказав Ірині, що техніка зламалася через перепад напруги. Ремонт обійшовся у 438 грн.

— Звернулася до знайомого юриста, — продовжує жінка. — Він порадив писати заяву до суду. До того у мене в холодильнику зіпсувалися продукти. Буду вимагати, щоб електромережі повернули гроші за ремонт техніки та зіпсовані продукти.

Щоб скласти акт про зіпсовані продукти, Ірина покликала чотирьох сусідів та голову вуличного комітету. У їхній присутності склали перелік усього, що зіпсувалося, на суму 230 грн.

— Як тільки заберу холодильник із ремонту, поставлю стабілізатор на всю хату, — розмірковує потерпіла. — Дорого, канєшно. Хороший стабілізатор коштує десь 1000 гривень.

Юрій Савченко із села Демидівка Жмеринського району встановив удома стабілізатор напруги рік тому. Проте холодильник також зламався через часті вимикання електроенергії.

— Бувало, по два-три рази на день відключали електрику, — каже він. — Або так лиш відключать — знову ввімкнуть. Часом сусід умикає сварочний апарат. Тоді світло блимає, відповідно і перепади сильні. Зо три місяці тому холодильник став показувати мінусову температуру і в морозилці, і в холодильнику.

Ніколи нема 220 вольт. То 180, то 250, то 200

На стабілізаторі висвічується напруга, яка подається з мережі.

— Ніколи нема 220, — показує Юрій. — То 180, то 250, то 200, але через стабілізатор подається нормальна напруга 220  вольт.

Торік у червні в 34-річного Олександра Кирилюка з Гайсина зламався телефон "Сайрис 216" із функцією визначення номера.

— Тоді був сильний вітер, гроза, — розповідає Кирилюк, — а ми не вийняли телефон із розетки. Ось він і вмер. Був стрибок напруги. Можливо, через перехрещення проводів. А може, блискавка попала у лінію електромереж. До працівників РЕМу навіть не зверталися. Ми занесли телефон у ремонт, заплатили 50 гривень, і він працює.

У селах Бубнівка і Огіївка побутову техніку ремонтували за рахунок Гайсинських електромереж. Вона зламалася навесні цьогоріч через пошкодження трансформаторної підстанції.

— Під час грози перепади напруги відбуваються часто, — говорить директор Гайсинських електромереж Євген Вдовиченко, 35 років. — Торік у селі Карбівка внаслідок прямого попадання блискавки в лінію електропередач вийшло з ладу обладнання як у споживачів, так і в нас. У таких випадках ми радимо людям звертатися у відділ із надзвичайних ситуацій райдержадміністрації. Якщо це пов"язано із природним лихом, то комісія з участю представників органів місцевого самоврядування складає акт і тоді збитки відшкодують за державний рахунок.

Зараз ви читаєте новину «Зіпсовану техніку можуть відремонтувати за державні гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі