четвер, 23 липня 2009 18:48

Зі стрижавського каменю будуватимуть стадіон для олімпіади

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Працівники Стрижавського заводу чекають на запуск нової каменедробильної лінії. Обладнання шведської фірми встановили за півроку. На заводі працюватимуть 200 робітників
Працівники Стрижавського заводу чекають на запуск нової каменедробильної лінії. Обладнання шведської фірми встановили за півроку. На заводі працюватимуть 200 робітників

21 липня відновив роботу каменедробильний завод у селищі Стрижавка Вінницького району. 10% продукції експортуватимуть за кордон, переважно до Росії.  Підприємство поставлятиме камінь для будівництва стадіону в Сочі. Там 2014 року відбудеться зимова Олімпіада.

— Підприємство зможе виробляти півтора мільйона тонн щебеню на рік, — говорить директор заводу Костянтин Парамонов.

Перед урочистою частиною що 10 хв. територією підприємства їздить поливальна машина.

— Бачте, як до приїзду начальства готуються, — кажуть робітники. — Тут як лінія починає працювати, пиль столбом стоїть, нічого не видно. І поливалки так часто не їздять.

Нові власники заводу вклали 70 млн грн, установили обладнання шведської фірми "Сандвік". На заводі працюватимуть 200 осіб.

— 8 жовтня минулого року почали монтаж обладнання, — каже начальник дробильно-сортувальної установки Ігор Мандро, 38 років. — Допомагали спеціалісти зі Швеції й Німеччини. Одному німцю камінь упав на ногу. Зразу приїхала скора помощь "Борис" із Києва, потім його відправили до Німеччини. Чув, що в нього й досі проблеми з ногами.

Ігор Мандро показує вагову установку. Запевняє, що подібної  нема ніде.

— Машина виїжджає нагору, згружає каміння з кар"єру, — пояснює принцип роботи дробильної установки, якою керує електроніка.— Дробилка подрібнює його. Потім каміння потрапляє на транспортер. Внизу стоїть спеціальний бункер для збору подрібненого каміння.  

Стрижавський кар"єр діє з 1929 року. За запасами граніту належить до трійки найбільших розвіданих родовищ області.

Гранітний завод, що раніше діяв у Стрижавці, закрили 10 років тому. Він виробляв 400 тис. т  щебеню на рік. Його обладнання відремонтували і запустили знову. Використовуватимуть, доки нове проходитиме випробовувальний термін. Потім старе дробильне обладнання демонтують, на його місці встановлять установку для виробництва залізобетонних виробів. Нові потужності дозволяють використовувати родовище ще 40 років.

Зараз ви читаєте новину «Зі стрижавського каменю будуватимуть стадіон для олімпіади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі