четвер, 16 вересня 2010 18:00

"Заплатила за місце тисячу доларів. Відробила гроші за рік"

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Продавщиця вінницького секс-шопу ”Клубнічка” Вікторія Кашуба показує білизну вінничанину Артуру Колеснику
Продавщиця вінницького секс-шопу ”Клубнічка” Вікторія Кашуба показує білизну вінничанину Артуру Колеснику

"Колись люди, які працювали в ювелірці, були уважаємі, — каже продавець вінницького магазину Галина. Прізвище називати не хоче. — Тепер це теж непогана робота. Щоб влаштуватися в магазин, два роки тому заплатила за місце тисячу доларів. Відробила гроші за рік".

Розповідає, що за хороші продажі власники дають премію. Двічі на рік роблять подарунки:

— Завжди вітають на 8 Березня, Новий рік. Дарують або кулончик, або колєчко. Премію отримувала один раз, перед Днем святого Валентина. Наш магазин продав товару на 30 тисяч гривень. Якраз тоді один клієнт купив золоте кольє з сережками за 15 тисяч. Решту продали вроздріб. Хазяїн тоді дав 2,5 тисячі премії. Купила собі зимову куртку і сапожки.

Продавщиця іноді позичає прикраси, які продають у магазині, на вечірки.

— Прошу в директора, він дає. Недавно їздила на зустріч з однокласниками, взяла сережки з діамантами. Похвасталася перед усіма. Головне не загубити, бо прийдеться вертати свої гроші.


31-річна Вікторія Кашуба рік працює продавцем у вінницькому секс-шопі "Клубнічка".

— Подружка побачила оголошення в газеті, а я на той момент була без постійної роботи. На співбесіді спитали, чи не соромлюся говорити про секс і чи не будуть проти моєї роботи рідні. Сказала, ні. Я тут — екскурсовод, психолог. Багатьом людям нема з ким поговорити про секс. Тому вони приходять до нас і відверто розповідають про своє інтимне життя. Ніколи не приводжу прикладів на собі: я те спробувала, те класно, а те — не дуже. Не розповідаю про своє інтимне життя.

У магазин Вікторія намагається одягтися просто, не фарбується яскраво.

— Стараюся, щоб плечі були закриті, декольте неглибоке, спідниця — до колін. Наш товар — специфічний, не треба привертати увагу до себе. Обов"язково потрібно знати професійну лексику — що і як називається.

Зарплата Вікторії — 6% від виторгу, але не менше за мінімальну.

Стараюся, щоб плечі були закриті, спідниця — до колін

— Норми в нас немає, але для себе знаємо з напарницею, що потрібно продати приблизно на 1000 у день, щоб отримати хорошу зарплату. Директор вітає нас на свята грошовими преміями.

Директор магазину Юрій Бакалейник каже, що підбирає для магазину продавщиць віком 30–35 років:

— Старші жінки досвідченіші, у них більше практики в інтимному житті. Вони не соромляться про це говорити. Звісно, було б добре, якби в моєму магазині був продавець із медичною освітою. Непогано, якщо знатиме іноземні мови, оскільки більшість інструкцій до товару — англійською та німецькою. Важливе і хороше почуття гумору.


— Зразу торгувала в м"ясному павільйоні — то адська праця, — розповідає вінничанка 51-річна Людмила Бакаленко. Вона 17 років працює реалізатором на базарі. — Десь півроку звикала до запаху м"яса і сала. Паморочилася голова, тошнило. Головним моїм підробітком було — продавання м"яса з-під поли. Обважувала людей у середньому на сто грамів із кілограму. До вєсів чіпляли стограмовий магнітік.

Згодом Людмила пішла працювати в продуктовий магазин.

— Сама велика проблема в продуктових те, що на тебе вішають усі недостачі, — пояснює. — Але додатково там теж умудрялася заробляти. Наш магазин був на автобусній зупинці. В обідню пору, особливо влітку, піднімала вдвічі ціни на морозиво.

Останні 10 років жінка торгує на базарі одягом.

— Базар міняє любу людину, — розповідає. — Я стала по-іншому одягатися, тепер на роботу можу вдягти класичні брюки і кросівки, раніше собі такого не дозволяла. Головне — зручність. Перестала фарбуватися. Харчування теж змінилося, стала пити багато кави, звикла перекушувати бутербродами. Головне в роботі продавця — уміти переконувати людей. Часто буває, що покупець приходить купувати штани, а купує спідницю і блузку.

Щомісяця Бакаленко отримує від 2 тис. грн зарплати.

— Зараз маю ставку тисячу гривень і відсоток. Таке практикують з усіма продавцями. Якщо давати тільки ставку, то вони не будуть торгувати, — додає. — Найважче торгувати взимку, коли мороз. Треба сидіти зранку до вечора, а покупці не хтять міряти одяг.

Зараз ви читаєте новину «"Заплатила за місце тисячу доларів. Відробила гроші за рік"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі