четвер, 22 липня 2010 18:11

"Закупівельну ціну на молоко підняли до двох гривень 20 копійок"

Автор: фото: Юрій Басюк
  Микола Джига: ”Я доручив перевірити усі зерносховища. Влада добилася зменшення плати за тонну”
Микола Джига: ”Я доручив перевірити усі зерносховища. Влада добилася зменшення плати за тонну”

Вінницький губернатор 61-річний Микола Джига місяць працює керівником області. За цей час змінив двох заступників. Замість Валерія Коровія, 45 років, першим заступником призначили 46-річного Івана Мовчана. Керувати житлово-комунальним господарством Микола Джига доручив Роману Аксельроду, 54 роки. "ГПУ" розпитувала губернатора, що вдалося зробити за місяць.

— Визначив пріоритети, виконання яких буду жорстко контролювати. В першу чергу — боротьба з корупцією. Будемо застосовувати репресії до начальників і чиновників, які вважають, що усе можуть, якщо мають посаду.

Що будете вирішувати перш за все?

— Багато проблем у селі. Вінницька область — один з найбільших виробників молока в країні. 70–80 відсотків молока заготовляють, купуючи в людей. А вони здають молоко перекупникам за безцінь, по гривні. Тоді як пляшка води коштує дорожче. За моїм дорученням перевірили молокозаводи, вивчили ситуацію в районах. Зараз ми досягли домовленості, аби закупівельну ціну на молоко в населення підняли до 2 гривень 20 копійок. Для селян це майже єдиний заробіток.

Почалися жнива, маємо зібрати урожай. Але є величезна проблема, де його зберігати. В області 43 елеватори, всі приватні. Власники живуть десь у Швейцарії, в Ізраїлі. На кожній тонні зерна вони заробляють по 20 гривень щомісяця. А нашого виробника поставили в кабальні умови. Якщо господарство здає на зберігання тисячу тонн, то має віддати за місяць 20 тисяч гривень. Це злочин проти вітчизняного товаровиробника. Очевидно, тут присутні корупційні схеми. Я доручив перевірити усі зерносховища. Влада добилася зменшення плати за тонну з 20 до 16–17 гривень. Є хороша альтернатива елеваторам. Недавно був у Ямпільському районі. Керівник одного з господарств зберігає зерно у спеціальних трубчатих поліетиленових мішках. Вміщають по 200 тонн. Урожай зберігається кілька років.

Що плануєте робити, аби область процвітала?

— Залучати інвесторів — це гарантує нові робочі місця. Зараз область займає перші місця за темпами приросту іноземних інвестицій. Наймасштабніший проект почали будувати в Ладижинському регіоні. Птахофабрика, потужністю 450 тисяч тонн білого м"яса в рік. 10 тисяч робочих місць, понад півтора мільярда доларів інвестицій. Ще під Вінницею будується сучасний комплекс "Епіцентр"" — понад 800 робочих місць. Будувати великий логістичний центр і вантажний термінал на базі вінницького аеропорту хоче компанія з Британії. Разом із тим планують організувати пасажирські рейси малобюджетних, або лоу-кост авіакомпаній.

Не вистачає гарного освітлення

Чого бракує в області, що варто змінити?

— Не вистачає хороших доріг, гарного освітлення, нових і гарних фельдшерсько-акушерських пунктів, шкіл, дитсадків. Обласному центру не завадив би спортивний комплекс. Бо зараз молоді нема чим зайнятися. На кожному розі маса пивних ларків, а спортмайданчиків і дитячих майданчиків мало. А багато грошей тут не потрібно. Головне — бажання. А влада завжди допоможе.

Є чутки, що Вам запропонують посаду міністра з питань надзвичайних ситуацій. І що знову переїдете у Київ. Чи правда це?

— Не збираюся залишати Вінницю. Я прийшов сюди працювати. Попереду складна, але цікава робота.

Де живете у Вінниці?

— Із 22 червня винаймаю квартиру. До того жив у своєму селі Яровому в Шаргородському районі. Там у мене материнський дім. Діти уже дорослі. Один син працює на державній службі. Інший навчається в Києві. Донька із сім"єю живе в США, працює медсестрою в госпіталі.

Зараз ви читаєте новину «"Закупівельну ціну на молоко підняли до двох гривень 20 копійок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі