четвер, 29 жовтня 2009 18:00

За 100 днів до голосування Тимошенко скорочує розрив

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович і прем"єр-міністр Юлія Тимошенко відірвалися від інших потенційних кандидатів у президенти. Про це свідчать дані соціологічного дослідження, проведеного Центром соціальних і маркетингових досліджень "Соціс".

За 100 днів до виборів рейтинги першого туру розташувалися в такій послідовності: Янукович — 28,7%, Тимошенко — 19,0%, Яценюк — 8,2%, Симоненко — 3,6%, Литвин — 2,9%, Ющенко — 2,8%, Тігіпко — 2,6%, Тягнибок — 1%. Решта претендентів не набирають і відсотка.

За останні три місяці, порівняно з липнем 2009 року, зросли рейтинги двох основних кандидатів — Януковича й Тимошенко, на 0,9% і 2,1% відповідно. Це зазначив виконавчий директор Центру "Соціс" Олександр Стегній на прес-конференції в інформагенції УНІАН. І зробив висновок:"У кампанії є два реальних лідери. Питання, хто вийде у другий тур, не дуже інтригує, оскільки напевне це саме Янукович і Тимошенко".

А рейтинг лідера "Фронту змін" Арсенія Яценюка за цей період зменшився більше, ніж на третину — 4,9%.

Із липня рейтинг Яценюка зменшився більше, ніж на третину

Тепер щодо прогнозу на другий тур. Станом на сьогодні симпатії виборців розподілилися таким чином: у Януковича — 40,3%, у Тимошенко — 32,6%. При цьому Олександр Стегній зауважив про скорочення розриву між кандидатами. Ще один важливий нюанс: Тимошенко лідирує в 16 областях на Заході й у Центрі України, а також у Києві, а Янукович — у восьми областях на Сході, в Автономній республіці Крим і Севастополі.

Серед тих, хто ще не визначився, за кого голосувати у другому турі, до кандидатури Тимошенко схиляються вдвічі більше українців, ніж до Януковича. Олександр Стегній каже, що лідер Партії регіонів "черпає" додатковий електорат серед лівих, а Тимошенко — зі значно численнішого флангу, представленого "помаранчевими" виборцями.

"Соціс" проводив дослідження з 20 вересня по 1 жовтня в усіх областях країни методом маршрутної вибірки за замовленням Українського фонду підтримки реформ. Було опитано 5009 людей.

Зараз ви читаєте новину «За 100 днів до голосування Тимошенко скорочує розрив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі