четвер, 07 жовтня 2010 17:47

З вищою освітою служать дев'ять місяців

Автор: фото: Юрій ІГНАТ
  Михайло Дзигаленко: ”З Вінниччини у президентському полку буде служити 31 призовник”
Михайло Дзигаленко: ”З Вінниччини у президентському полку буде служити 31 призовник”
- Строк служби у морських військах - 18 місяців, у сухопутних - 12, а  призовники з вищою освітою служать тільки дев'ять місяців, - каже  підполковник 50-річний Михайло Дзигаленко, заступник військового комісара Вінницької області. - Решта служить рік. І до нового призову залишається мало солдатів. А випускники вузів хочуть іти в армію. Бо потім влаштовуються на роботу в силові органи.  

Скільки юнаків піде в армію цього сезону?

- Планове завдання по Вінницькій області 1170 чоловік з 15 тисяч осіб призовного віку. Охочих дуже багато, але відбираємо найкращих. Останнім часом деякі військові частини відмовляються брати призовників з вищою освітою. Вірніше, не відмовляються, а не з бажанням їх беруть. Потрібно терміново змінити закон. Зробити строки служби однакові для всіх. І з вищою освітою, і без.

 

Трапляється, що новобранця провели в армію, а потім він повертається з призовного пункту додому?

- Цього року чотири призовники вернулися за станом здоров'я, а 71 - через моральні якості.

Як це зрозуміти? Адже призовники проходять спеціальні психологічні тести.

- Проходять. Але ми не можемо вплинути на характер призовника. Саме через таку велику кількість "відмовників" ми і змінили метод вивчення. Самі тепер виїжджаємо у населений пункт. Запрошуємо сільського голову, батьків, бесідуємо у неформальній обстановці. Більшість говорить: "Я туди не поїду, це далеко. Хочу у Вінниці служити на Келецькій". Чи щось таке. Тоді ми викликаємо батьків, місцевого депутата, проводимо бесіди з хлопцем. Через півроку він вже так хоче йти в армію, що не може дочекатися.

 

Тобто бажання новобранця при розподіленні по частинах не враховують?

- Обов'язково враховуємо. Але не завжди бажання співпадає з  можливостями. Наприклад, один хлопець попросився у десантники. А там такі навантаження, потрібно мати неабиякі фізичні дані. Або другий захотів у танкові війська, а в нього 2 метра зросту. В ці ж види військ рекомендуємо йти призовникам середнього зросту та нижче середнього. Але частіше відмовляються не від виду військ, а від місця, де будуть служити. Хочуть  поближче до дому.

Зараз ви читаєте новину «З вищою освітою служать дев'ять місяців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі