четвер, 23 грудня 2010 19:08

З багатотарифним лічильником платять удвічі менше

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  В офісі вінницької фірми ”Енергооблік” працівник Віталій Козаченко (праворуч) демонструє багатотарифний лічильник клієнту
В офісі вінницької фірми ”Енергооблік” працівник Віталій Козаченко (праворуч) демонструє багатотарифний лічильник клієнту

За диференційним тарифом добу діпять на три зони. Пікова має тривалість 6 год., полупікова — 11 і нічна — 7. Тарифний коефіцієнт відповідно 1,8 у пікові години, 1,2 — полупікові та 0,25 — нічні.

— Це значить, що у нічний час сплачувати за електроенергію потрібно у чотири рази менше, — говорить 36-річний Олександр Степура, директор інженерно-технічного центру "Енергооблік". — Особливо вигідно ввести такий тариф на підприємствах, що працюють цілодобово — хлібопекарні, насосні та водонапірні станції.

У пікові години підприємство має платити 64,8 коп., у полупікові — 36,72 коп., а в нічний час — 9 коп.

— Тоді як за звичайним тарифом підприємство платить за одну кіловат-годину 36 копійок, — продовжує Олександр Васильович. — Існує також і двозонний тариф. Тоді доба ділиться на денний період у 16 годин з коефіцієнтом 1,0 та нічний у 8 годин з коефіцієнтом 0,7. Такий графік роботи дуже зручний для пересічних громадян. Найбільш вигідно це сім'ям, що проживають в будинках, де немає централізованого газопостачання.

У побуті збільшилося електроприладів — додались пральні і посудомийні машини, кондиціонери, хлібопічки, електропідігрів підлоги, холодної води та інше. Тому електровжиток і оплата суттєво зросли.

Для споживачів, які живуть за містом та мають індивідуальні котеджі з басейном, сауною, електроопалюванням, перехід на двозонний або тризонний тариф просто необхідний.

Для того, щоб перейти на диференційний тариф, слід написати заяву в районні електричні мережі з обслуговування побутових споживачів. Після придбати лічильник та провести його параметризацію. Потім спеціалісти його встановлюють.

— Застосування багатотарифних лічильників дозволяє запровадити автоматизовану систему комерційного врахування електроенергії, — пояснює директор. — Адже іноді система настільки розгалужена, що проводити облік деяких об'єктів важко. Система АСКУЕ якраз полегшує цю роботу. Автоматично обстежує кожну точку та довільну групу, істотно скорочує час для обробки даних. А значить, і кошти на обслуговування устаткування.

Товариство "ІТЦ "Енергооблік"

м. Вінниця, вул. Пирогова, 151 а, оф. 23 тел.: 0(432) 57 51 57, 0(50) 461 48 89

Зараз ви читаєте новину «З багатотарифним лічильником платять удвічі менше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі