середа, 01 жовтня 2008 19:58

Відкрили центр кардіосудинної хірургії

Автор: фото: Тетяна КУЦ
  У рентген-операційній Вінницького центру кардіосудинної хірургії Володимир Распутін (зліва), Ігор Данильчук і заввідділенням №1 Віктор Щербак (справа) щойно закінчили першу коронарографію
У рентген-операційній Вінницького центру кардіосудинної хірургії Володимир Распутін (зліва), Ігор Данильчук і заввідділенням №1 Віктор Щербак (справа) щойно закінчили першу коронарографію

30 вересня у Вінниці провели два перші рентгенообстеження на серці в новоствореному Центрі кардіосудинної хірургії.

Тут діагностуватимуть та лікуватимуть хвороби серця з використанням сучасного медобладнання — ангіографічної установки. Вона дає можливість без розрізів проникнути в судини серця, обстежити його, ввести стент-пружинку, яка розпрямляє судину, відновлює кровоток та запобігає смертельним наслідкам інфарктів.

За годину після проведення процедури обидва пацієнти розмовляли з рідними по мобільному.

— Страшно не було. Перед обстеженням мені показали фільм, де розповідалося, як і що робитимуть, — каже 44-річний Олександр.Почуваюся так само, як і до коронарографії. Чекаю результатів.

Лікарі розповідають, що довго чекали на відкриття відділення, тому страху при проведенні першої коронарографії не було. До того ж у Києві, де вони практикувалися, працювали на такому ж обладнанні.

Пацієнти перебуватимуть у відділенні до кінця тижня.

Із роботою Центру вінницькі медики сподіваються зменшити смертність від інфарктів удвічі. До кардіологічного відділення щороку потрапляють 400–450 хворих на інфаркт міокарда, кажуть. Із них майже 10% помирають.

Центр кардіосудинної хірургії створили на базі кардіологічного відділення вінницької міської лікарні N1. Працюватимуть у ньому три кардіохірурги. Кожен пройшов курс навчання в інститутах Амосова та Шалімова та самостійно провів щонайменше 30 операцій. Підготовку пройшли також медсестри.

Кошти на кардіоцентр збирали жителі міста. Проект назвали благодійним. Із 9 млн грн, необхідних для створення центру, 2 млн — це внески підприємств, організацій, установ, робітничих колективів, пересічних вінничан. Решту суми місто взяло в кредит.

За коронарографію (діагностику. — "ГПУ") вінничани сплачуватимуть 2,5 тисячі гривень. Це удвічі дешевше, ніж у Києві. Стентування коштуватиме від 9 до 25 тис. грн у залежності від вартості стента.

— Ургентну допомогу надаватимемо безкоштовно, — зазначає мер Вінниці Володимир Гройсман, 30 років. — Жителі мають платити лише за планову.

У Центрі можуть оперуватися й жителі області. Для пільговиків із міського бюджету виділили кошти на проведення 100 коронарографій.

Для тих, хто зробив найбільший грошовий внесок у благодійний проект, передбачені знижки. Благодійники отримали срібні, золоті та платинові сертифікати від міської ради.

— Маючи срібний сертифікат, колектив отримує 25 відсотків знижки на пацієнта, золотий — 50, платиновий — людина пройде діагностику й лікувальні процедури безкоштовно, — говорить начальник міського управління охорони здоров"я Тамара Васильчук, 52 роки.

Серед володарів платинових сертифікатів підприємство "Конекс", Вінницький національний технічний університет, товариство "Вінницябуд" та підприємство "Барлінекінвест".

Із новоствореним центром починає приймати пацієнтів кардіологічне відділення на 75 ліжок. Тут провели капітальну реконструкцію: комфортні палати, сучасні душові, належне освітлення, пересувні ліжка та тумби німецького виробництва. Вартість комплекту — 3,5 тис. грн. Є достатньо переносних моніторів, кардіодефібриляторів, кардіостимуляторів, апаратів штучної вентиляції легенів. Створені всі умови для швидкого одужання пацієнтів.

— Ми хотіли на одному поверсі зібрати все необхідне для надання екстреної та планової допомоги людям із ішемічною хворобою серця, інфарктом міокарда, гострим коронарним синдромом, — зазначає головний лікар лікарні N1 Олександр Турський, 52 роки. — В Україні є небагато центрів, де все зібране в одному місці.

На ремонт відділення витратили 550 тис. грн, стільки ж пішло на кардіореанімаційний блок. Наступним кроком стане створення відділення реабілітації для пацієнтів, що перенесли інфаркт та інсульт. Поки що їх направляють до міста Хмільник. Тамтешнє відділення неспроможне прийняти всіх хворих, які потребують реабілітації.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили центр кардіосудинної хірургії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі