понеділок, 19 березня 2012 07:45

Удовам чорнобильців ремонтують оселі

Автор: Фото: Тетяна САРАХАН
  Валентина Письменна (ліворуч) з напарницею Світланою Брайковською клеять шпалери у квартирі вдови чорнобильця Галини Гнедюк по вулиці 600-річчя у Вінниці
Валентина Письменна (ліворуч) з напарницею Світланою Брайковською клеять шпалери у квартирі вдови чорнобильця Галини Гнедюк по вулиці 600-річчя у Вінниці

П'ятьом вінницьким удовам ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції безкоштовно ремонтують житло. На кожну оселю виділяють 20 тис. грн із міського бюджету.

— Господині самі кажуть, що їм відремонтувати: чи підлогу постелити, чи плитку в кухні покласти. Ми складаємо акт робіт і приступаємо. На лагодження йде 14-16 тисяч, а всі інші витрати — то проект ремонту та платня будівельникам, — пояснює головний спеціаліст Департаменту праці та соціального захисту міськради 41-річна Людмила Шульга. — Такі ремонти роблять лише у Вінниці з ініціативи міськради.

У місті розробили програму з ремонту житла вдовам чорнобильців. Діятиме ще п'ять років.

— Жінки часто не знають, що мають таке право, — говорить Шульга. — Вони самі подають заявки на ремонт. Потрібно подати копію посвідчення вдови чорнобильця, довідку про склад сім'ї та документи на помешкання. Зібрані папери передають в управління праці й там вирішують, кому потрібен першочерговий ремонт.

У вівторок 6 березня йдемо до 77-річної Віри Медушевської. Роботи в її квартирі завершилися.

— Сусіди думають, що я родичка Гройсмана. Не вірять, що так просто мені ремонт зробили, — проводить до помешкання.

Живе у двокімнатці на першому поверсі багатоповерхівки по вул. Свердлова. Каже, на оформлення документів витратила рік.

— Грошей на ремонт у мене не було і займатися ним я не мала часу, — пояснює. — Чоловік помер 12 років тому. А до того півроку мучився в онкодиспансері.

За гроші від міськвиконкому Медушевській поставили міжкімнатні двері, підлогу встелили ламінатом, установили пластикові двері на балкон, замінили вікно та поклеїли шпалери.

— У цій комнаті вікно за Юлькину тисячу поставила, а оце в кухні — вже за гроші Гройсмана, — розказує Віра Олексіївна. — Обої сам вибирав главний по ремонту, я тільки соглашалася. Дєвочки, що їх клєїли, навіть свою їжу приносили. Їх тільки компотом, чаєм угощала. Ну і безпреривно мусор виносила, поли мила.

Ремонт роблять у чотирикімнатці 50-річної Галини Гнедюк по вул. 600-річчя. Малярі-штукатури обклеюють фіолетовими шпалерами невелику кімнату. У вітальні — будматеріали.

— Якби не меблі, то скоріше би справлялися з роботою, — пересовує диван маляр 43-річна Валентина Письменна.

— Їх немає куди винести. Вони тяжкі, ше старого випуску. За стєнкою геть не клеїли обої, тут вона вєчно буде стояти, — говорить Гнедюк. — Усе здирали до панелі. Така пиль стояла. Перетирали, шпаклювали. Всьо до пуття робили.

Господиня захотіла нові стелю та шпалери у трьох кімнатах.

— 10 січня мені самі предложили із "Союзу Чорнобиль". Даже не знала, що це таке може бути.

Щороку безкоштовно лагодять п'ять помешканнь удів ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній. Черги на ремонт немає.

Інваліди війни відмовляються від ремонту

Державним коштом квартири ремонтують лише інвалідам війни. Кожному пільговику виділяють на це 40 тис. грн. За ці гроші приведуть до ладу не більше 21 кв. м житла. У Вінниці на черзі 93 інвалідів війни.

— Хочемо за два роки зняти чергу. За цей рік плануємо відремонтувати 30 будинків, але не всі можуть пережити ці ремонти. Тому вже кілька чоловік відмовилися від наших послуг. Таким інвалідам більш як 90 років, — розповідає Наталія Тулгаєва з міського департаменту праці та соціального захисту населення. — Інвалід, який хоче безкоштовного ремонту, має бути власником будинку. Пільговик сам вирішує, що в його квартирі слід полагодити.

 

Зараз ви читаєте новину «Удовам чорнобильців ремонтують оселі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі