четвер, 28 серпня 2008 18:26

У студентських гуртожитках не буде гарячої води

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Першокурсниця Вінницького педуніверситету 18-річна Алла Миколенко проходить практику в гуртожитку N2. Поруч із нею дві товаришки одягають вимазані фарбою рукавиці. Студентки починають фарбувати стіну кухні.

— Та в нас усі відпрацьовують, — кажуть дівчата, витираючи чоло. — Дехто в універі на кафедрах поли витирає або парти. Це хороший плюс до поселення (щоб отримати кімнату. — "ГПУ"). Мене підселяють до старшокурсників. Вони сказали здати почті 300 гривень на ремонт кімнати. У ній буде жити четверо. Уздовж стін поставлять чотири ліжка. Тумбочок на всіх нема. Посеред комнати буде стіл.

Педуніверситет має чотири гуртожитки на дві тисячі студентів.

— На кожне місце черга по п"ять студентів, — скаржиться референт ректора Вінницького педуніверситету Віталій Гандзюк, 31 рік. — Можемо забезпечувати житлом лише пільговиків: сиріт, інвалідів. Ще тих, які живуть у віддалених районах.

Університет намагається підтримувати гуртожитки. Бракує коштів.

— От гарячої води, наприклад, не буде, — пояснює Гандзюк. — Цього року студенти в гуртожитках платитимуть по 85 гривень на місяць. Це суто за койко-місце. Витрати на електроенергію, воду, тепло покриває університет. Зробили в коридорах  косметичні ремонти. Студенти робитимуть у своїх кімнатах самі.

Третьокурсниця педуніверситету Валентина, прізвище не називає, скаржиться на життя в гуртожитку. Її сусідки щодня влаштовували гуляння.

— Ходила з заявою до декана, — розповідає студентка. — Порадила переселитися. Але мене не хтіли переселяти, доки не занесла могорич комендантші. Тут багато чого за могоричі роблять. Так можна поселитися удвох у комнатку з ремонтом. Но ми ж на першому курсі цього не знали.

Другокурсниця педуніверситету Ярослава Смеричинська вирішила відмовитися від гуртожитку й винайняти квартиру. Із нею житимуть ще три подруги. Через знайомих Ярослава знайшла однокімнатне помешкання у Вінниці. Кожна з дівчат платитиме по 150 грн щомісяця.

— Там ремонту робити не треба, — каже. — Буде гаряча вода. Можна друзів привести, чаю попити.

Студент другого курсу Вінницького медуніверситету ім. Пирогова 22-річний Ібрагім Наашаф із Йорданії винайняв однокімнатну квартиру за 850 грн.

— Прожил в общежитии шесть месяцев, — зітхає Наашаф. — Грязно, очень холодно, мебель никаких нет. Камин не разрешают включать. Самый плохой общежитий 900 гривен в год. Да и то, на него очередь. Даже животные не могут там жить. А денги сразу берут. Три год назад я заплатил две тисяч в год.

Кімнату в хазяйки студент може винайняти за 150–200 грн. У ній — стіл, стілець, два ліжка. Господарі дозволяють користуватися холодильником.

Ладижинський коледж Вінницького агроуніверситету має три гуртожитки.

— Цього року заселяться 108 студентів, а виділили 150 койко-місць, — каже комендант гуртожитку в Ладижині Любов Шувалова. — Хоч із батьками нехай живуть.  Селимо й викладачів із сім"ями.

За проживання в гуртожитку Калинівського технологічного технікуму студент платитиме 120 грн щомісяця. Керівництво технікуму дозволяє привозити з дому холодильники, телевізори, комп"ютери, чайники.

— За це будуть платити додатково. Торік багато намотувало електроенергії, — пояснює заступник директора з виховної роботи 45-річна Ольга Печевиста.

У цьому гуртожитку закінчують ремонт єдиної ванної кімнати. Монтують бойлер.

— Студенти будуть митися по годинах, — додає Печевиста. — Проживаючих мало. Хоча гуртожиток розрахований на 450 місць. Більшість студентів — місцеві.

Квартиру купити дешевше, ніж винаймати

Аліна Вакановська 2000 року вступила до Вінницького педучилища.
— Ми зняли їй квартиру, — розповідає батько студентки 51-річний Віктор Вакановський із міста Ямпіль Вінниччини. — Плата тоді була не дуже високою, гривень 100 на місяць. Але коли Аліна вирішила продовжити навчання в педуніверситеті, а молодша дочка Анжела вступила до політехнічного — ціни почали рости. Ми із дружиною сіли й підрахували, що вигідніше купити квартиру, аніж знімати її.
2004-го Вакановські придбали донькам однокімнатку. Віддали більше ніж $9 тис.
— Тепер жалкуємо, що не купили двокімнатну, — каже мати студенток 49-річна Галина Пилипівна. — Бо старша Аліна вже закінчила навчання, знайшла непогану роботу у Вінниці. Молодша Анжела зараз на п"ятому курсі. Може, й вона залишиться в місті.

Інна ЧЕРВІНЧУК

Зараз ви читаєте новину «У студентських гуртожитках не буде гарячої води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі