середа, 19 грудня 2007 16:28

У вінницькому зоопарку не можуть заснути ведмеді

2-річні Бумер, Умка та Малюк із Вінницького зоопарку вже другу зиму поспіль не можуть впасти в зимову сплячку.

— Торік думали, що через теплу погоду, — розповідає зоотехнік Вінницького зоопарку 34-річна Надія Сук. — Але й цього року вони навіть не думають вкладатися. Як завжди, граються, зустрічають гостей.

У неволі ведмеді засинають наприкінці листопада — на початку грудня: на місяць пізніше, ніж ті, які живуть на волі. А прокидаються на місяць раніше — у лютому.

— Але якщо ведмеді народилися у вольєрах, могли збитися біоритми, — говорить асистент кафедри біології Вінницького педуніверситету Анатолій Матвійчук, 30 років. — І причина не в теплій зимі. Наприклад, у мене вдома живе садова соня, гризун, який впадає у сплячку. Підібрав його в лісі. Навіть при постійній кімнатній температурі тваринка засинає у грудні. Спить аж до лютого. Взимку ведмедям не вистачає їжі. Тому з настанням холодів вони впадають у сплячку, щоб менше викристовувати енергії.

Нині в зоопарку ведмедів посилено годують.

— Даємо рибу, овочі, кашу з медом, — говорить Надія Сук. — Може, у них не вистачає жиру, щоб лапу ссати? Природа ж розумна, не дасть їм голодувати уві сні.

Зима без сплячки не повинна погано вплинути на ведмедів, вважають зоологи.

Зараз ви читаєте новину «У вінницькому зоопарку не можуть заснути ведмеді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі