четвер, 30 вересня 2010 16:50

У новому сезоні покажуть дві прем"єри

30 вересня у вінницькому драмтеатрі ім. Садовського відкрили 77-й театральний сезон. Режисери театру Віталій Селезньов і Таїсія Славінська підготували дві прем"єри — сатиричну комедію "Жага екстриму" та іронічний детектив "Вісім люблячих жінок".

Першу п"єсу написав 64-річний Анатолій Крим, родом із Вінниці. Письменник — один із найзатребуваніших авторів. Його твори ставлять театри України та Росії. Живе в Чернівцях. Творчість поєднує з бізнесом: очолює кілька фірм, є генеральним директором сільгосппідприємства "Рипреса".

Друга вистава — за твором французького письменника Робера Тома. Помер у січні 1989 року. За його творами знімали радянські фільми "Шукайте жінку" та "Пастка для самотнього чоловіка". За правилами, театр обов"язково має отримати дозвіл автора на постановку п"єси. Всі українські театри це роблять через київський Дім автора — Українське агентство з авторських та суміжних прав. Ця установа має контакти практично всіх авторів, їхніх спадкоємців чи агентів.

За його творами знімали фільми

— За постановку кожної п"єси ми відраховуємо проценти, — каже Світлана Фицайло, керівник літературної частини театру. — Автори, які померли, свої авторські права залишають дітям або агентам. Із живими можна зв"язуватися напряму.

У Вінниці нараховує гонорари і захищає авторські права 58-річна Ольга Каришина, інспектор агентства:

— По прем"єрних п"єсах у драмтеатрі з авторами ще не розраховувалися. Нарахування по кожному проходить індивідуально. Але не більше 17–18 відсотків від валового збору за місяць. Якщо п"єса зарубіжного автора і над нею працював ще й перекладач, то процент платиться і йому. Відраховуються проценти й авторам музики та пісень.

Вартість квитків у вінницькому драмтеатрі 20–50 грн.

Зараз ви читаєте новину «У новому сезоні покажуть дві прем"єри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі