четвер, 13 серпня 2009 17:43

У Йософатовій долині було 17 тисяч хрестів

Автор: фото: Ірина КОСТЕНКО
  Діти з вінницького православного табору ”Чадо” привезли до Йософатової долини свого хреста. Його замовили за гроші, виручені на ярмарку-продажу виробів, які зробили діти
Діти з вінницького православного табору ”Чадо” привезли до Йософатової долини свого хреста. Його замовили за гроші, виручені на ярмарку-продажу виробів, які зробили діти

15 серпня до Йософатової долини, що в Шаргородському районі, пройде хресний хід. Він присвячений 86-й річниці чуда — явлення Богородиці.

Хід почнеться о 8.00 біля храму Димитрія Солунського у селі Голинчинці Шаргородського району.

— 1923 року селянин Яків Мисик із дівчинкою-підпаском Харитиною пасли у Йософатовій долині череду, — розповідає протоієрей Сергій Гурмач, настоятель храму святого Димитрія Солунського у селі Голинчинці Шаргородського району. — Раптом з"явилася Богоматір і сказала: "Христа славте, хрести ставте".

Того ж дня люди поставили біля криниці в долині першого хреста. За п"ять місяців там з"явилося 17 тис. хрестів. Біля святині побувало 1,5 млн людей.

24 листопада 1923 року Могилів-Подільське начальство рапортувало у Вінницю: "...на Йософатовій долині трапляються численні випадки зцілення від різних хвороб, що викликає неймовірний приплив людей на релігійні відправи, що проводяться на місці явлення загадкової жінки з дитиною. Це виходить за рамки комуністичної ідеології, тому є шкідливим". Після цього усі хрести зрізали.

— Але за зиму 1923–1924 років у Йософатовій долині знову з"явилися хрести, — продовжує священик. — Їх привозили віруючі із Середньої Азії, Далекого Сходу, Півночі та Зауралля, куди ще не дійшла звістка про розправу.

Воду вважають цілющою

Віряни відновлюють святиню. Щороку 15 серпня у хресних ходах беруть участь по 1,5–2 тис. людей. Ставлять нові хрести. Сьогодні їх понад 1 тис. А ще набирають з криниці воду, вважають її цілющою.

— Коли чистив криничку, помітив, що у ній немає джерела: вода скапує із заходу, сходу, півночі та півдня, — згадує отець Сергій. — Тобто виходить — хрест.

Записатися в поїздку для участі у хресному ході до Йософатової долини можна у храмах Вінниці: Хрестовоздвиженському на Вишеньці, Стрітенському на Електромережі, Преображенському соборі та Святого Луки Кримського біля онкодиспенсеру.

Зараз ви читаєте новину «У Йософатовій долині було 17 тисяч хрестів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі