четвер, 06 серпня 2009 18:01

У Буші дотримуються язичницьких традицій

Автор: фото: Інна ЧЕРВІНЧУК
  У травні 2009 року туристи з Вінниці проходять через Ворота щастя у Бушанському заповіднику, що в Ямпільському районі.  Кажуть, якщо задумати бажання, воно обов’язково здійсниться
У травні 2009 року туристи з Вінниці проходять через Ворота щастя у Бушанському заповіднику, що в Ямпільському районі. Кажуть, якщо задумати бажання, воно обов’язково здійсниться

У селі Буша Ямпільського району — єдиний в Україні парк скульптур просто неба. Щоліта до заповідника приїздять художники, скульптори, письменники, музиканти. Із 3 по 19 серпня тут проведуть пленер, який завершиться великим святом.

— 1654 року в Буші жило 16 тисяч людей, — розповідає екскурсовод заповідника Оксана Івкун, 32 роки. — Польський гетьман Петро Потоцький намагався скорити козацьке містечко, привів 40-тисячне військо. Послав парламентера: "Здавайтеся! У вас нема кому воювати". У відповідь поляки почули: "Україна не здається!" Коли шляхтичі таки вдерлися до фортеці, живими залишилися тільки жінки. Захищаючись, вони вбивали одна одну, дітей живцем кидали в криниці, підривалися на бочках із порохом.

Сьогодні на тому місці в селі височить сторожова вежа 1654-го. Сюди ж перенесли могилу Мар"яни Завісної. Вона була дружиною сотника Тараса Завісного. Коли Бушу захопили, жінка зайшла до підвалу з порохом, дочекалася, коли зайде якнайбільше поляків, і підірвалася.

— Бушанському язичницькому скельному монастирю понад 5 тисяч років, — продовжує Івкун. — На стінах храму зберігся розпис: дерево, птах, жрець із чашею в руках, олень, кров і молоко якого давні слов"яни приносили в жертву. У Буші язичницькі традиції зберігаються досі. Коли будують хату, на задній стіні обов"язково роблять маленьке віконце. Коли проводжають людей в останню путь, несуть чорну курку. Після того як насипано могилу, їй перерізають горло, аби на пташиних крилах душа людини перелетіла в кращі світи.

Коли будують хату, на задній стіні обов"язково роблять маленьке віконце

Колись у селі було сім каменеобробних майстерень.

— Ось бачите, між двох скель зависла велика брила? Це Висяча скеля, — показує директор заповідника Олександр Пірняк. — Важить 15 тонн і тримається на маленькому виступі. Майстер, який створював уманську Софіївку, скопіював нашу Висячу скелю один до одного.

Державний історико-культурний заповідник Буша працює щодня без вихідних. Вхідний квиток для дітей 2 грн, для дорослих — 5. Екскурсія — 30 грн. Детальна інформація за тел. 8 (236) 2 61 90.

Доїхати можна автобусом із Вінниці до Ямполя (квиток — 30 грн). Потім із Ямполя до Буші (5 грн). Рейсовий автобус до села ходить у вівторок, п"ятницю, неділю.

Зараз ви читаєте новину «У Буші дотримуються язичницьких традицій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі