четвер, 27 травня 2010 19:13

"Тут одні круті живуть"

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Найстаріша жителька Депутатського провулку 89-річна Валентина Довгаленко щодня ходить на роботу. Понад 20 років очолювала кафедру терапії у Вінницькому медичному університеті. Досі консультує ветеранів по різних захворюваннях. Позаду неї — будинок депутат
Найстаріша жителька Депутатського провулку 89-річна Валентина Довгаленко щодня ходить на роботу. Понад 20 років очолювала кафедру терапії у Вінницькому медичному університеті. Досі консультує ветеранів по різних захворюваннях. Позаду неї — будинок депутат

Провулок Депутатський розміщений у центрі Вінниці неподалік Будинку офіцерів. У ньому — близько 20 приватних будинків. Більшість двоповерхові, огороджені високими глухими парканами. Провулок закінчується тупиком.

— Тут одні круті живуть, — каже місцева жителька Людмила Барчук. — З одного боку — працівник таможні Вася Соловей. Він купив тут халупку, а вистроїв доміну на два поверхи, ще й забор на 2,5 метри. Машини до нього круті їздять, і сам джип має. Но його ніхто ніколи не бачить. У нього дітки є, але хіба за тими заборами когось побачиш?

Людмила розповідає, що з сусідами часто свариться за межі двору.

— Я переїхала сюди з Харкова, то перший час дивувалась, як тут всьо складно. У такому ж частному секторі жила в Харкові, могла там спокойно вийти в халаті по хліб. Тут же це самий главний предмет обсуждєнія: у чому вийшла, куди пішла. Поговорити нема з ким.

Рік тому в Депутатському здали в експлуатацію багатоквартирний дев"ятиповерховий будинок.

— Вулицю переіменовували в Депутатську 1967 року. Назвали так, бо тут жив депутат Верховного Совєта СССР Василь Кавун. На початку провулку є гарний двоповерховий будинок, то це його, — пригадує голова вуличного комітету Світлана Ярощук, 57 років. — Поряд із провулком була вулиця Депутатська (тепер Бевза. — "ГПУ"). Колись на ній побудували першу у Вінниці баню. Черги були чоловік із 50. До семи вечора там милися солдати, а потім пускали звичайних людей по 25 копійок.

Із депутатом у двоповерховому будинку жила прислуга

Депутат Василь Кавун родом із Житомирської області. На Вінниччині жив із 1953-го по 1991 рік. У серпні минулого року помер в одній із київських лікарень. Із депутатом у двоповерховому будинку жила прислуга. Тепер, кажуть, там розташоване командування однієї з військових частин.

— Що то за часть ніхто не знає, між собою жителі називають її СБУ-7. Ніколи ніхто не бачив як звідти хтось виходить, але там завжди порядок, — продовжує Ярощук.

Навпроти будинку депутата — дім художників Барашовців. Вікна другого поверху обліплені фігурами левів із розкритими пащами.

— Людочка вчителькою в школі працює, а Володя робить картіни, фігури різні, — махає рукою Світлана Ярощук.

У пров. Депутатському живе заступник мера Вінниці Іван Михайлюк.

— До Івана Михайлюка часто звертаємося за допомогою, — запевняє Ярощук. — Недавно просили, щоб покрили вулицю асфальтом. Пообіцяв. Він живе в новому дев"ятиповерховому будинку у трикімнатній квартирі.

Найстаріша жителька провулку — 89-річна Валентина Довгаленко.

— Вона й досі ходить на роботу, очолює громадську організацію від міськради по медичній допомозі ветеранам, — додає Світлана Ярощук. — Консультує їх по різних хворобах. Довгий час пропрацювала завідувачкою терапевтичного відділення залізничної лікарні.

Зараз ви читаєте новину «"Тут одні круті живуть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі