пʼятниця, 08 серпня 2008 15:47

Турки не зрозуміли танцю із хлібом та сіллю

Автор: фото надане Людмилою Шаховою
  Ансамбль ”Вінничанка” на міжнародному фестивалі у турецькому місті Бурса на березі Мармурового моря виконує танець ”Хуторянські забави”. За сценарієм усі дівчата мали перетанцювати з одним стомленим хлопцем
Ансамбль ”Вінничанка” на міжнародному фестивалі у турецькому місті Бурса на березі Мармурового моря виконує танець ”Хуторянські забави”. За сценарієм усі дівчата мали перетанцювати з одним стомленим хлопцем

У турецькому місті Бурса відбувся 22-й міжнародний фестиваль народних танців "Золотий карагоз". На нього з"їхалися учасники з 17 країн. Україна брала участь уперше. Представляв її вінницький народний аматорський ансамбль "Вінничанка". До Туреччини поїхали всі 27 його учасників.

Танцюристи їхали на фестиваль дві доби в некомфортному автобусі. За дорогу заплатили майже 40 тис. грн. Кожен за поїздку віддав до 3 тис. грн.

— Навіть кави не можна було зробити, — обурюється художній керівник "Вінничанки" Людмила Шахова, 47 років. — Турки як побачили, на чому ми приїхали, зразу посадили в свої автобуси.

У день відкриття фестивалю усі країни йшли парадом по центральній вулиці. Дорогою ми танцювали гопак та парубоцький танець. За тиждень "Вінничанка" виконала вісім різновидів танцю — гопак, подільську польку та інші народні.

Композицію "Хуторянські забави" чех зі складу журі знімав на камеру. Під час її виконання голосно сміявся. Це танок, у якому з одним стомленим юнаком хочуть перетанцювати всі дівчата. Потім із виконавцем довго фотографувалися туркені.

— Після виступу з рушниками, хлібом та сіллю підходить турок та питає, що це значить, — розповідає Шахова. — Я пояснюю, що в Україні так зустрічаємо гостей із дороги — хлібом-сіллю на рушниках. А він мені: "А мы так на тот свет провожаем, в последний путь". Так незручно стало. То ми більше такий танець не виконували.

Вінничани танцювали біля Мармурового моря, на літніх майданчиках, у дитячих санаторіях. Розважали пенсіонерів у будинку для літніх людей.

"Вінничанка" посіла 4-те місце. Ансамбль випередили Грузія, Іспанія та Туреччина. Грузія входить до трійки переможців фестивалю вдесяте.

— Ми радувалися, що нас запросили. Значить, ми чогось досягли, — зауважує учасник "Вінничанки" Віталій Томіщ, 22 роки. — Хоча ми не професійний ансамбль, а лише аматорський. А росіяни плакали, що не зайняли призового місця.

До Туреччини "Вінничанка" виступала в Португалії, Болгарії, Польщі. Ансамблю 59 років.

Зараз ви читаєте новину «Турки не зрозуміли танцю із хлібом та сіллю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі