пʼятниця, 04 квітня 2008 18:04

Тульчинські торговці відмовляються працювати на нових базарах

Із 1 квітня в місті Тульчин на Вінниччині припинено торгівлю у невстановлених місцях на центральних вулицях Леніна, Пушкіна, Незалежності, Спартака й Києво-Подольській. Наступного дня інспектори пожежної частини перевіряли кіоски перед центральним ринком. Там теж заборонено торгівлю.

По обіді біля ринку збираються 35 підприємців. Закривають свої кіоски на засувки. Вимагають, щоб прибули посадовці міськради та показали дозволи на перевірку. Один із них знімає все на відеокамеру мобільного телефону.

— Було рішення міськради про припинення торгівлі за межами ринку. Є лист міського голови про заборону торгівлі в невстановлених місцях. Поки що ніхто з торговців ніяких документів нам не показує. Кажуть, що вони в архіві, — пояснює інспектор із дізнання Тульчинської пожежної частини Олександр Козюма, 40 років.

Підприємці називають дії силовиків репресивними.

— Ніхто не визначив, куди нас подіти, — обурюється 47-річний підприємець Валентин Порожній. — Чиновники запропонували приватний ринок Григорія Капули, авторинок Валерія Гриценка і комунальний ринок Овсепа Лалазаряна. Підприємець Капула каже: "Я заберу вас всіх". Але в нього один "квадрат" площі коштує 50 гривень. Ми не можемо стільки платити.

Серед тих, хто зібрався, чути невдоволені голоси. Кажуть, вони дрібні підприємці, які не наживаються, а виживають.

— Я маю пенсії 500 гривень. Торгувала віниками. Продам один і вже 60 копійок маю на хліб. А ті гарні базари не для таких, як ми, — долучається до розмови Олена Гончарук, 52 роки.

Такої самої думки і 41-річна Оксана Медведенко. Вона працює у школі, підторговує на базарі квітами і різним дріб"язком.

— Хіба ми зможемо витягнути Капулин базар? Нам не по кишені,— бідкається жінка.

Підприємців обурює, що переселяють силою — пожежників, міліції, санепідемстанції.

— До закриття стихійних ринків ми йшли довго, — каже Тульчинський міський голова Валерій Весняний, 51 рік. — Не раз проводили громадські слухання та збиралися з підприємцями, що торгують на вулицях. І прийшли до думки, що місто повинно бути чистим і гарним. А хто з трьох ринків набере більше торгуючих — це завдання власників, а не влади. Нехай роблять дешевші місця — і люди до них підуть.

Зараз ви читаєте новину «Тульчинські торговці відмовляються працювати на нових базарах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі