пʼятниця, 03 жовтня 2008 07:12

Тепла підлога для дитячої кімнати обійшлася у 2870 гривень

32-річний вінничанин Олег Мартинюк разом із дружиною вирішили зробити в дитячій кімнаті теплу підлогу. Три роки тому вони купили двокімнатну квартиру на першому поверсі багатоповерхівки на просп. Юності у Вінниці.

— Батареї ледь гріють. Зимою холодно, хоть ми й поставили торік металопластикові вікна, — каже Мартинюк. — Діти постійно простужуються. Тої зими було запалення легенів у 10-річної доці Лєни.

Уперше про теплу підлогу подружжя дізналося рік тому в знайомих у Києві.

— Роззуваєшся, а в ноги зразу тепло, — каже Ірина Мартинюк, 30 років. — Захотіли хоча б у дитячій і ванній таке.

У Вінниці запропонували два різновиди теплої підлоги: газовий та електричний.

— Щоб установити газовий обігрів, треба повністю зривати підлогу і міняти всю систему опалення. До того треба ставити газовий котел, — розмірковує Олег. — На це потрібно купу дозволів і багато грошей.

Мартинюки порахували, що електрична підлога вийде дешевше. Її можна класти на стару плитку або цемент.

— Одно- чи двожильний кабель годиться для повноцінного обігріву приміщень, — каже інженер-теплотехнік Олег Палій, 41 рік. — Але під кабелем треба робити теплоізоляційний шар, тому рівень підлоги пiднiмається на 5–6 сантиметрів. Придатною для використання вона буде за місяць.

Із регулятором температури безпечніше, хоча й дорожче

У квартирі Мартинюків висота стелі 2,5 м, тому від кабельного варіанта відмовилися. Вирішили покласти нагрівальний мат. Він нагадує прямокутний лист, на якому зигзагом прокладено нагрівальний кабель завтовшки 3 мм.

— Із міні-системою підлога підніметься на півтора сантиметра, — запевняє Палій. — Її потужності замало для повноцінного опалення, але вистачить для підігріву дитячої кімнати.

Мат продають готовим до монтажу. Його контакти виводять на терморегулятор, а звідти — в електромережу. До підлоги приклеюють на двобічну клейку тасьму і зверху на клейову суміш  кладуть керамічну плитку або ж нагрівальний мат заливають тонким шаром самовирівнювальної суміші для підлоги. Зверху стелять лінолеум чи термостійкий ламінат.

— Там, де постійно буде стояти шафа без ніжок, електрокабель краще не класти, — радить теплотехнік. — Тоді меблі не будуть розсихатися.

Площа готових матів — 0,65–13,5 кв. м. Їх підбирають за розміром приміщення, оскільки підрізати не можна. Від стіни треба зробити відступ 0,5–1 м. Для ванної достатньо мата на 0,65–1 кв. м — під плитку, де ступає нога.

Комплект теплої підлоги з регулятором температури для ванної коштує 1890 грн. Для дитячої розміром 3х3 м — 2870 грн. Ще 20% візьмуть за монтаж.

— Із регулятором безпечніше, хоча й дорожче, — додає Палій. — Принцип схожий на реле холодильника, тільки навпаки: охолоджується підлога — вмикається струм. Так клієнти заощаджують електроенергію й убезпечують кабель від перегріву.

Тепла підлога з одно- або двожильного кабелю коштуватиме вдвічі дешевше.

Зараз ви читаєте новину «Тепла підлога для дитячої кімнати обійшлася у 2870 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі