четвер, 18 грудня 2008 18:17

Священиків просять упізнати свої ікони

Священиків просять упізнати свої ікони

Вінницькі правоохоронці затримали банду, яка з 1998 року обкрадали церкви. До її складу входили сім чоловіків: два вінничани, решта — з міста Бердянськ Запорізької області.

— Підтверджено пограбування 70 храмів у Вінницькій області, — каже начальник обласної міліції генерал-майор Василь Поліщук, 52 роки. — Вилучили понад 100 ікон.

Вінниччину зловмисники обрали тому, що тут найбільше церков із давніми образами, які майже не охороняються. Приїжджали до Вінниці потягом з Бердянська. Мали з собою карту, де їхні місцеві спільники позначали хрестиками села з храмами. Вирушали в будні, щоб менше привертати увагу. Вдень придивлялися, чи є сигналізація, ґрати на вікнах, охорона. А вночі грабували.

— Брали і церковні книги, кадила, хрести, — розказує Поліщук.

У травні 2008-го в церкві села Жабелівка Вінницького району зламали домкратом ґрати й винесли 100-річну Біблію. Також обікрали храми у Брацлавському, Липовецькому, Тульчинському районах та в Літині. Багатьом іконам по 150–200 років. Їх зносили люди. Цупили зловмисники церковне начиння і у храмах Хмельницької області. З церкви на Житомирщині винесли вівтарні ворота, прикрашені сусальним золотом.

Оцінити образи правоохоронці попросили вінницького знавця антикваріату 36-річного Володимира Козюка.

— Ось старообрядна ікона, її ціна на ринку 16 тисяч гривень. Ця, півтораметрова Феодосія Чернігівського, коштує не менше 35 тисяч. Пантелеймон-Цілитель у срібному окладі  ХІХ сторіччя — 20 тисяч. Середня вартість образів 20–40 тисяч гривень, — зазначає колекціонер.

— Зараз ми просимо священиків, церкви яких пограбували протягом останніх 10 років, приходити до нас, щоби впізнати свої ікони, — говорить Поліщук. — Якщо якісь ікони залишаться безхозними, то візьмемо благословення у  владики Симеона, щоб вони стояли в нашому міліцейському храмі святого Димитрія Солунського.

Зараз ви читаєте новину «Священиків просять упізнати свої ікони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі