четвер, 03 липня 2008 20:20

Стрибання через вогонь приносить удачу

Автор: фото: Олександр КАЛИНА
  2007 рік. Аліна Міщук бере участь у конкурсі під час свята Купала на Бузі у Вінниці. Дівчина на швидкість носила воду у відро решетом
2007 рік. Аліна Міщук бере участь у конкурсі під час свята Купала на Бузі у Вінниці. Дівчина на швидкість носила воду у відро решетом

28-річна хмільничанка Галина Журба протягом восьми років на свято Івана Купала шукає в лісі квітку папороті. Дівчина вірить, що це має принести їй щастя.

— Колись прабабця мені сказала, що якщо найду ту квітку, буду щаслива і багата, — усміхається Галина.

Вона разом із подругами йде в ліс поряд із містом Хмільник о десятій вечора. Із собою беруть ліхтар.

— Один раз я побачила вогонь вдалі, думала, що то квітка, а оказалось хтось покинув фонарик, каже дівчина.

У Хмільнику Івана Купала традиційно святкують у центральному парку.

— Щороку в нас відбувається театралізоване дійство, — розповідає мер Володимир Мельничук, 53 роки. — Влаштовуємо конкурси, палимо багаття. Дівчата пускають на воду вінки.

— Ой, це для нас найбільше свято, — плескає в долоні 24-річна Юля Гришко. — День міста стали святкувати нещодавно, а Івана Купала святкуємо давно. З"їжджаються люди з району. А для молоді тут дискотека.

Два роки тому на святкування запрошували Ані Лорак, торік приїздив Гарік Кричевський. Цього року організатори запросять когось із народних артистів.

Жителі Могилева-Подільського на Купала їдуть у сусіднє село Серебрію.

— Щороку з друзями одягаємося у вишиванки і стрибаємо через багаття, — розповідає 19-річний Віталій Ворона. — Чесне слово, після цього цілий рік везунчиками стаємо. Торік мій дружбан сам поступив у Київський універ, без всяких хабарів. Він мені зізнався, що коли стрибав через багаття, то загадав саме це бажання. А я он знайшов глечик із срібними монетами. Прямісінько в діда на городі. Думаю купити собі машину.

У селі Серебрія 7 липня виступатиме молодь.

— Селяни самі готують сценарій, — пояснює секретар сільради Наталя Тодорчук, 46 років. — Артистів не запрошуємо, вистачає і своїх талантів.

У Бершаді Купала святкуватимуть 7 липня. З"їдуться люди з усього району.

— Ми з товаришами влаштовуємо своє свято, — ділиться Юрій Фіщук із Бершаді. — Ідемо в ліс, там палимо вогнище. Одного з нас одягаємо у водяного. Для цього спеціально пошили убор із зеленого підодіяльніка, на голову дівчата плетуть вінок. Цілий вечір співаємо, а вночі купаємося, їмо шашлик і лякаємо дівчат злими силами.

У Вінниці на Купала народні гуляння пройдуть 6 липня у парку Горького.

Зараз ви читаєте новину «Стрибання через вогонь приносить удачу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі