четвер, 23 липня 2009 18:43

Стіни Кукавської церкви розписані зовні

— Насамперед треба розробляти туристичний маршрут Кукавка–Муровані Курилівці, — переконаний екскурсовод, директор туристичної фірми "Світлана Люкс" Володимир Шекунов, 52 роки. — Там досі діє церква, яку розмальовував художник Василь Тропінін. Це єдиний храм, стіни якого розписані зовні. А про нього ніхто не знає. У Мурованих Курилівцях є картинна галерея, де зберігаються багато достойних робіт, зокрема й Тропініна. Також пропоную їхати на Дністровську ГЕС, де можна подивитися, як виробляється електроенергія.

Володимир Шекунов також вважає перспективним маршрут Лядова — Буша.

— У селі Лядова Могилів-Подільського району розташований скельний чоловічий монастир, його печери подібні до тих, що в Києво-Печерській лаврі. У Буші Ямпільського району варто побувати у Гайдамацькому Яру, природа якого нагадує парк Софіївку в Умані Черкаської області.

Маловідомий серед туристів маршрут Сокілець–Печера.

— Багато людей їдуть відпочивати на пороги Південного Бугу, але зовсім не цікавляться історією. Там на горі є унікальна дерев"яна церква. А в кількох метрах — палац і млин графа Потоцького. Зберігся костел і склеп родини Потоцьких. Усе це у парку, який нагадує ліс. Досі серед дерев стоять гіпсові скульптури.

У Томашполі радять подивитися костел XVII ст., а у селі Антопіль Томашпільського району — палац і парк.

— Маршрут — історичний Тульчин існував і раніше, але про нього забули, — додає Володимир Шекунов. — А там замок Потоцьких, музей декабристів, музей-квартира композитора Миколи Леонтовича. А сусідня Тиманівка славетна тим, що це єдине село в Україні з трьома музеями. Один із них — полководця Олександра Суворова.

Зараз ви читаєте новину «Стіни Кукавської церкви розписані зовні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі