вівторок, 29 липня 2008 17:45

Сільські жінки соромляться йти до чоловіка-гінеколога

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Лаборант Ганна Андреєва у приміщенні фельдшарсько-акушерського пункту бере кров на аналіз у жителя села Малі Крушлинці Вінницького району Ігоря Гута. Того дня здавати кров прийшли не більше 10 людей
Лаборант Ганна Андреєва у приміщенні фельдшарсько-акушерського пункту бере кров на аналіз у жителя села Малі Крушлинці Вінницького району Ігоря Гута. Того дня здавати кров прийшли не більше 10 людей

Жителі сіл Стадниця, Малі Крушлинці, Приборівка, Сосонка та Коханівка Вінницького району скаржилися на погіршення здоров"я через близькість міського смітника у Стадниці. Голова облдержадміністрації Олександр Домбровський підписав розпорядження про виїзди лікарів до цих сіл.

— У стаціонарі чергувати нікому, а тут ще й в села заставляють виїжджати, — незадоволена поїздкою до Малих Крушлинець Вінницького району гінеколог Вінницької районної лікарні 36-річна Олена Онікійчук. — Приїхали туди на цілий день, а до нас десяток людей прийшло. Та у Вінниці за цей же час ми втричі більше людей прийняти можемо!

Біля фельдшерсько-акушерського пункту села зібралося не більше десяти осіб. Дві матері привели дітей на обстеження. Чотири літні жінки прийшли перевірити серце. На лавці під сосною сидять два чоловіки-пенсіонери. Вони хочуть поміряти тиск.

— Оце наші клієнти, — каже, виходячи з машини головлікар Гавришівської дільничної лікарні 56-річний Володимир Кушнір. — У Стадниці 80 відсотків усіх обстежених — пенсіонери. Перші дні черги аж до вулиці тягнулися. А потім усе менше й менше приходити стало.

Лаборант починає запрошувати до свого кабінету людей для здачі аналізів крові. На ґанку чекають людей невропатолог, гінеколог, дитячі отоларинголог і хірург.

— А минулого разу лікар-гінеколог чоловік був, — розповідає гінеколог Олена Онікійчук. — То цілий день без роботи просидів, бо ніхто з жінок не захотів до нього йти на обстеження.

Біля кабінету кардіолога сидять дві літні жінки.

— Та я не серце прийшла провіряти, — спирається на низький ціпок 79-річна Зофія Будзінська. — У мене пам"яті немає геть. То, може, мені чогось поправлять?

Лікарі починають збирати інструменти. За 3 год. вони встигли обстежити охочих.

За два тижні виїздів до сіл Стадниця та Малі Крушлинці лікарі оглянули 936 людей. Це майже четверта частина населення двох сіл.

— Особливої різниці між сільським і міським населенням не видно, — розповідає Володимир Кушнір. — Майже в усіх збільшена щитовидна залоза. Багато людей хворіють на цукровий діабет, але в місті приблизно таке ж співвідношення. Онкозахворювань і тут, і там вистачає. Чим смітник дійсно міг зашкодити людям, так це гепатитом. П"ять років назад 62 особи зі Стадниці захворіли гепатитом. Але пряму залежність хвороби від смітника так і не було доведено.

Графік виїзду лікарів до сіл Стадниця та Малі Крушлинці складений до 15 серпня. Бригади лікарів більше не приїжджатимуть сюди через зменшення охочих пройти обстеження. Цього тижня проконсультуватися у вінницьких обласних лікарів зможуть жителі села Приборівка Липовецького району.

Зараз ви читаєте новину «Сільські жінки соромляться йти до чоловіка-гінеколога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі