четвер, 13 листопада 2008 18:39

Селяни замкнули сільраду

Селяни замкнули сільраду

Жителі Якубівки Іллінецького району з 1 вересня цілодобово чергують біля сільради, складів і тракторного стану. Усі приміщення замкнули на свої замки. Ключі тримають при собі.

— Уночі ходимо із фонариком та сокирою, — каже 66-річний Василь Ріщук. — Хто зна, коли прийдеться оборонятися. Удень старі ходять, а вночі — молоді.

Якубівчани-пенсіонери зібралися у центрі села на двох дерев"яних лавках. Наперебій виказують невдоволення, розповідають про страйк. Хочуть розірвати договір із місцевим підприємцем Юрієм Милятинським. 1996 року вони здали йому в оренду земельні паї.

— Спочатку він трохи розщитувався з нами — продуктами, зерном, — розповідає голова ради ветеранів Якубівки 75-річний Валентин Чумак. — А тепер нічого не дає. Винен нам 586 тисяч гривень. Узяв їх у 2000 році на техніку, посів урожаю і мав віддати у 2004-му. У березні цього року ми зібрали збори пайовиків, щоб розірвати з ним договір оренди землі. Почав просити: "Люди, дайте мені попрацювати до вересня, я зберу врожай і розрахуюся з вами". Ми повірили. А в кінці жнив сказав, що поганий урожай і розраховуватися нічим. Насправді він то зерно вивозив прямо з-під комбайна без ваги, а куди — не знаємо.

Голова сільради 49-річний Олексій Кравець каже, що Милятинський скоїв щодо селян кілька порушень.

— Обробляти землю орендар має право тільки після реєстрації договорів у державному земельному кадастрі, — пояснює. — Із селянами Милятинський уклав договори у 2004 році, а зареєстрував у 2005-му, 2006-му й навіть у 2007 році. Він незаконно користувався нашою землею. У 2004-му в Милятинського із селянами закінчився майновий договір, і він його не поновляв. А технікою і будівлями користується і дотепер. Нещодавно Милятинський без згоди людей віддав 75 відсотків статутного фонду керівникам районного цукрозаводу. Тепер вони мають право розпоряджатися нашою землею. Нові інвестори на базі нашого приватно-орендного підприємства "Якубівка" організували фірму "Гарант-Інвест". І сьогодні в селі є два підприємства.

Односельчанці Олені Кебі, 55 років, люди доручили представляти їхні інтереси в суді. Жінка розповідає, що Милятинський на судове засідання 4 листопада не з"явився. На дзвінки не відповідає.

— Цього року він почав орати землі, то люди під трактори лягали, не пускали, — каже жінка. — Райсуд наклав заборону на оранку, а він подав скаргу до апеляційного суду.

Мобільний Юрія Милятинського відключений. Удома ніхто не бере слухавки. На роботі секретарка відповідає, що він зайнятий, його немає або щойно від"їхав.

Зараз ви читаєте новину «Селяни замкнули сільраду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі