четвер, 08 жовтня 2009 16:55

Селяни Якубівки відібрали землю в орендаря

Підприємець Юрій Милятинський орендував землі в селах Якубівка, Лугова й Уланівка Іллінецького району з 1996 року. Восени минулого року він без згоди селян віддав 75% статутного фонду підприємства керівникам районного цукрового заводу.

Нові інвестори на базі чинного підприємства організували фірму "Гарант". Селяни оголосили страйк, вимагаючи розірвати договори. Замкнули на свої замки сільраду та склади із зерном, чергували біля них цілодобово.

— Спочатку трохи розщитувалися з нами продуктами, зерном, — розповідає голова ради ветеранів Якубівки 76-річний Валентин Чумак. — А потім зовсім перестали. У березні минулого року на зборах пайовиків ми вирішили розірвати договори. Підприємець почав просити, щоб дали попрацювати до вересня. Обіцяв розрахуватися зерном із нового врожаю — ми повірили. А в кінці жнив сказав, що поганий урожай і розраховуватися нічим.

У "Гарант" люди віддали 140 паїв. Ці землі інвестори засіяли ріпаком та озиминою. 1410 га пустували цілий рік.

— Там бур"яни вже більше мого росту, — каже Якубівський сільський голова Олексій Кравець, 50 років. — Проблема, що землі "Гаранту" не одним масивом. Вони розміщені в різних місцях, що утруднює їх обробіток. Люди не хочуть пускати техніку до чужих земель через свої.

У вересні селяни створили власне підприємство "Мрія-Вік".

— У нове підприємство вже здали паї 60 чоловік, — каже сільський голова. — Проводять інвентаризацію техніки, бо багато її просто розтягнули за господарювання Милятинського. Почали видачу оборотних коштів пшеницею з минулорічного врожаю. Але вона неякісна, там уже завівся довгоносик.

Зараз ви читаєте новину «Селяни Якубівки відібрали землю в орендаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі