понеділок, 21 листопада 2011 07:30

Селянам віддали врожай задарма

8 листопада жителі сіл Гнатівка, Сальниця, Морозівка, Рибчинці, Лип'ятин та Уланів Хмільницького району дізналися, що на полі за селом Безпечна Чуднівського району Житомирщини можна безкоштовно збирати моркву та капусту.

— Почули від сусідки, бо в неї син в тому хазяйстві робить, — каже Марія Швець, 60 років, з Уланова. — У нас є старенький "жигулик". Поїхали з чоловіком, а там уже повно людей. Ладнають мішки з морквою і капустою на лісопеди, підводи, тачки, прицепи. Капусту ріжуть, аж пелюстки летять.

Уздовж поля що 10 м розкидані капустяне листя й порізана лопатою морква. Розпитуємо, як знайти поле з дармовими овочами.

— Ви спізнилися, його вчора переорали, — говорить водій синього трактора, на вигляд років 35. — Там було 40 гектарів. Посіяли цибулю, моркву та капусту на продаж. Цибулю зібрали всю. А морква з капустою дуже здоровецька вродила. Головка капусти по 5 кіло, а морква товщиною з руку. Хто таке купуватиме? Через це управляючий Анатолій Колесник оголосив своїм работнікам, що можна йти викопувати собі.

Біля скирти соломи плівкою накрита 1,5-метрова купа моркви з необірваною гичкою.

— Такі купи зараз у кожному подвір'ї є, — розказує Михайло Чернівський, 25 років. Працює механізатором в "Технологічній аграрній компанії", якій належить поле. — В цьому році гарний урожай по всій Україні, ціни дуже впали.

На Вінниччині також є випадки, коли люди збирали на полях дармовий урожай.

— Дозволяється підбирати на полі кукурудзу, яка губиться за комбайном, — розповідає директор вінницького насіннєвого заводу 61-річний Анатолій Павліченко.

В управлінні сільського господарства Вінницької облдержадміністрації кажуть про  неправильний підхід до господарювання.

— Цьогоріч на Вінниччині високі врожаї городини, зернових, кукурудзи. Закономірно, що ціна впала. Але на цьому втрачають фермери, які не подбали про ринок збуту, — коментує заступник начальника управління 58-річний Володимир Мельничук.

Зараз ви читаєте новину «Селянам віддали врожай задарма». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі