четвер, 26 червня 2008 19:33

Родимки можуть перерости у злоякісні пухлини

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Онколог Володимир Присяжнюк показує родимку на тілі Валентини Задорожної, 28 років. Лікар каже, її треба видалити. Родимка може перерости у злоякісну пухлину
Онколог Володимир Присяжнюк показує родимку на тілі Валентини Задорожної, 28 років. Лікар каже, її треба видалити. Родимка може перерости у злоякісну пухлину

— Я працюю в хірургії, а ніяк не наважуся видалити родимку, — каже Валентина Задорожна, 28 років. — Вона в мене збоку біля грудей. Постійно треться об одяг.

Онколог Калинівської райлікарні Володимир Присяжнюк пояснює, що родимки треба видаляти на попереку, шиї, плечах, під грудьми та на голові. Там найчастіше вони ушкоджуються одягом.

Місяць тому в Калинівці помер чоловік від раку печінки. Йому було 57 років. У вересні 2006-го Василь (лікар його прізвища не називає. — "ГПУ") помітив, що родимка на попереку виросла до 1 см і потемніла. На ній з"явилися чорні крапочки. Шкіра свербіла і почервоніла.

Протягом восьми місяців чоловік накладав компреси оцтової кислоти, припікав чистотілом. Звертався до цілителів.

— У Вінницькій міській лікарні хірурги видалили йому родимку, — розповідає онколог Калинівської райлікарні Володимир Присяжнюк, 31 рік. — Після обстеження виявили меланому. Це злоякісна пухлина шкіри, яка розвивається з родимки. В обласному онкодиспансері його прооперували. На місці родимки рубець висікли в радіусі до 5 сантиметрів.

За рік чоловік проходив контрольне обстеження. Лікарі виявили в печінці метастази — злоякісні пухлини третьої-четвертої стадій. Василь був слабким, втратив апетит. За три місяці до смерті схуд на 8 кг.

— Злоякісна родимка має кілька кольорів. Шкіра червоніє навколо, — пояснює дерматолог Наталія Сачук, 30 років. — Родимка кровоточить чи з неї витікає вода. На її поверхні росте волосся. Їх вискубувати не можна. Дозволяємо підстригати. Хворий почувається слабким та в"ялим. Відразу треба звертатися до дерматолога та онколога.

Родимки частіше ростуть угору. Найбільше травмуються на голові, бо не помічають перукарі. Видаляють їх лазером або скальпелем в онкодиспансері та приватних клініках. Діагностувати потрібно раз на півроку.

— Рак шкіри можна вилікувати, якщо вчасно звернутися до лікаря, — запевняє Присяжнюк. — Треба щорічно проходити медогляд в онколога.

Людям із великою кількістю родимок можна перебувати на сонці до 12.00 і з 16.00. Слід користуватися сонцезахисним кремом, — зауважує Наталія Сачук.

Лікарі кажуть, засмагання може спричинити розвиток меланоми або рак шкіри. Але це не першопричина. Варто стерегтися тим, у кого є вже три великих родимки. Найчастіше хворіють жінки від 40 до 60 років. Найбільш злоякісно протікає меланома до 25 років. Це стосується як дівчат, так і юнаків.

У разі поранення, шкіру навколо родимки треба обробити 1-відсотковим розчином йоду. Накласти суху асептичну стерильну пов"язку. Після того якнайшвидше звернутися до лікаря. Поранення може спровокувати розвиток раку шкіри.

Зараз ви читаєте новину «Родимки можуть перерости у злоякісні пухлини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі