четвер, 28 квітня 2011 18:36

"Прошу, щоб люди занесли"

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Вінничанка заходить у храм Луки Кримського біля онкодиспансеру. Настоятель отець Володимир Тютенко каже, що пандус до церкви зробили за тиждень
Вінничанка заходить у храм Луки Кримського біля онкодиспансеру. Настоятель отець Володимир Тютенко каже, що пандус до церкви зробили за тиждень

— Ніхто не зрозуміє, що таке для нас ці кілька сходинок перед храмом. Для молодих і здорових то 2 секунди. Для нас мука, — каже вінничанка 40-річна Ольга Шевчук. Вона інвалід першої групи, пересувається у візку.

Шевчук вірянка. Скаржиться, що у Вінниці при церквах немає пандусів.

— Щоби потрапити в храм, прошу, щоб люди занесли. У мого знайомого, хворого на ДЦП, 100-кілограмовий електричний візок. Плюс його вага. Уявляєте, яку силу треба мати, аби підняти. А в церкву більше ходять жінок та дітей. Тому доводиться вичікувати, коли будуть поруч сильні чоловіки. Доки заносять, завжди молюся. Прошу Бога, щоб ніхто не впав. Бо один неправильний рух, і це падіння принесе серйозні травми.

В обласному центрі близько 80 храмів різних релігійних конфесій. Пандус є у молитовному домі євангельських християн-баптистів по вул. Максимовича. Із 36 православних храмів — лише у трьох.

— 2009 року з кількома інвалідами зверталися до своїх священиків. Просили, щоби пандуси добудували. Відповіді були різні. У когось не було грошей, хтось вважав, що підйомник спотворить зовнішній вигляд храму, — зауважує Ольга. — На жаль, досі нічого не змінилося. Навіть у кінотеатрі "Мир" є пандус. Виходить, фільм подивитися інвалід може, а помолитися — ні.

Розповідає про пандус, який зробили при аптеці "Авіценна" по вул. Келецькій:

— То шикарний варіант. Є сітчасте дно, тому колеса не ковзають. Коли пандус із рейок, застряють. З бетону — слизький.

— Пандуси роблять здорові люди, і вони не розуміють нічого в тому, — додає 43-річна Тетяна Булайчук, інвалід першої групи. — Немає поручнів, високий кут підйому. Пандуси роблять тільки для того, щоб відчитатися перед перевіряючими органами.

У Вінниці 800 інвалідів на візках.

— Раніше в плани будівництв церков пандуси не вносили. Через що і виникають проблеми, — каже голова громадської організації "Гармонія" Раїса Панасюк, 37 років. Вона пересувається в інвалідному візку. Відвідує молитовний дім адвентистів сьомого дня. Там теж немає підйомника. — За новим законопроектом, пандуси стали обов'язковими.

— Наш храм зараз стоїть у будівельному риштуванні, — говорить протоієрей Миколай Давидовський, настоятель Хрестовоздвиженської церкви, найбільшої у мікрорайоні Вишенька. — Пандус зробимо. Можливо, навіть цього літа.

Зараз ви читаєте новину «"Прошу, щоб люди занесли"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі