четвер, 18 листопада 2010 19:21

Призерів олімпіад не братимуть поза конкурсом

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Ігор Івасюк
Ігор Івасюк

— Готуватися до зовнішнього тестування можна самостійно, — говорить 41-річний Ігор Івасюк, керівник Вінницького обласного управління освіти. — Тестові завдання спеціалісти зовнішнього центру оцінювання готують виключно за шкільними підручниками. На сайті www.vintest.org.ua є перелік таких підручників і завдання.

Які основні нововведення цьогорічної вступної кампанії?

— Випускники 2007 року тепер при вступі до вузу можуть складати іспити не тільки на заочне відділення, а й на стаціонар. У вузах уперше буде започаткована електронна реєстрація заяв абітурієнтів із подальшим поданням документів на папері. Серйозне нововведення, що призерів всеукраїнських олімпіад та випускників Малої академії наук, які захистили наукову роботу, не братимуть поза конкурсом. Їм лише даватимуть додаткові бали: за перше місце — 50, друге — 40 і третє — 30. Уперше дозволили вступати українцям, які закінчили школу за кордоном.

Нововведення допоможе зменшити черги?

— Думаю, так, бо змінилися терміни подачі заяв. Тепер подаватимуть упродовж місяця, а не два тижні, як торік. Здавати документи можна буде у п'ять вузів, на три спеціальності. Мінімальний бал залишився такий же — 124. Але на деякі спеціальності, на розсуд вузу, він може бути і 170.

Чи вирішили питання із пільговими категоріями?

— На пільгових умовах вступатимуть такі категорії випускників: діти-сироти й діти, позбавлені батьківської опіки; інваліди першої та другої груп та діти-інваліди до 18 років; чорнобильці; діти шахтарів, військовослужбовців, що загинули під час виконання службових обов'язків. На кожен факультет братимуть не більше 25 відсотків таких абітурієнтів.

Цього року в Міносвіти прогнозують найменшу кількість випускників. Чи очікують недобору у вінницьких вузах?

— Школярів поменшало на дев'ять тисяч. У багатьох школах немає 11-х класів. Але про недобір говорити зарано. Думаю, свій шанс використають випускники минулих років.

Зараз ви читаєте новину «Призерів олімпіад не братимуть поза конкурсом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі