четвер, 25 червня 2009 18:51

Повідомлення про борги друкують на червоному папері

Автор: малюнок: Дмитро СКАЖЕНИК
 

Жителі Вінницької області заборгували за тепло та гарячу воду 33,8 млн грн. Найгірше сплачують за комунальні послуги в Барському, Могилів-Подільському та Бершадському районах.

— Ми обслуговуємо 58 тисяч абонентів. Загальна заборгованість за тепло сягає понад 18 мільйонів гривень, — говорить начальник служби збуту "Вінницяміськтеплокомуненерго" Сергій Паламарчук, 33 роки. — За ці гроші можна опалювати півтора місяця.

Кількість неплатників за гарячу воду й тепло у Вінниці становить 10–12%.

— Торік ввели нову систему оповіщення боржників, яку запозичили у Кіровоградській області. Роздаємо різнокольорові повідомлення, — продовжує Паламарчук. — Невеликі суми друкуємо на жовтому папері, більші — на червоному. Це психологічно впливає на людей. Якщо не починають сплачувати, пишемо оголошення з оповіщенням. Тоді подаємо до суду. У більшості випадків боржники починають платити за комунальні послуги ще до першого засідання.

Також працівники комунальних служб їздять автобусом із гучномовцем, оголошують боржників та закликають до сплати.

Залишаємо холодильник, ліжко, стілець, кухонний посуд і продукти. У селі господарям мусимо лишити корову, козу або свиню

— Можемо накласти арешт на квартиру боржника, щоби він не міг її продати, подарувати, здати в оренду, заставити для отримання кредиту, доки не поверне боргу, — розповідає Андрій Сусков із державної виконавчої служби Вінницького міського управління юстиції. — З автомобілями інакше. Через базу Державтоінспекції дізнаємося, в кого з боржників є автомобіль. Працівники ДАІ розшукують їх. У власників забирають документи, машини відправляють на штрафмайданчик. Виконавча служба має право продати арештовані авто.

Разом із працівником виконавчої служби йдемо описувати майно до квартири одного з боржників. Піднімаємося на сьомий поверх 9-поверхівки по вул. Винниченка у Вінниці. Дзвінок зламаний. Кілька разів стукаємо в двері.

— Тут борг за комунальні послуги близько 5 тисяч гривень. Господаря ніяк не можемо застати вдома, — скаржиться держвиконавець Замостянського району Оксана Саєнко.

За кілька хвилин двері відчиняє заспаний чоловік у сімейних трусах. Від нього відгонить спиртним. Інспектор каже про борг і просить дозволу зайти.

— Ви мені сначала пивка принесіть, а тоді майно переписуйте, — голосно відповідає той. — У мене нічого нема, он тільки пустий коридор. Усе, що можна було, жінка вже списала.

До помешкання не впускає.

— Ми не маємо права зайти в квартиру без дозволу господаря або до рішення суду, — пояснює Сусков. — Коли суд приймає відповідне рішення, разом із дільничним інспектором і сусідами зламуємо двері. Інакше не можна.

У вінничанина 40-річного Андрія Межви виконавча служба конфіскувала автомобіль "жигулі".

— Лишив квартиру на квартирантів, сам поїхав у Польщу на заробітки на рік, — говорить чоловік. — Вони не платили ні за що. Тепер маю боргу більше 3 тисяч гривень. Ще добавилося за простій автомобіля на штрафмайданчику по 50 гривень на день. Зараз намагаюся позичити всю суму, щоби повернути борги. Інакше прийдеться заставляти квартиру.

— Описується майно боржника, яке можна продати, — додає Андрій Сусков. — Експерт оцінює його вартість, яка має набагато перевищувати суму боргу. Наприклад, людина заборгувала 4 тисячі, а описують майна на 8 тисяч. Витрати йдуть на погашення самого боргу, оплату роботи експерта, держвиконавців та організації, яка зберігає і продає це майно. Боржнику залишаємо холодильник, ліжко, стілець, кухонний посуд і продукти. У селі господарям мусимо лишити корову, козу або свиню. Не маємо права забирати в опалювальний період вугілля та дрова.

Після продажу конфіскованих речей гроші надходять на рахунок теплопостачальної організації. Якщо майна вилучили на більшу суму, решту повертають власникові.

Злісним неплатникам перекривають каналізацію

— Недавно на під"їзді повішали оголошення. Прочитала, що борг за комунальні послуги у сусідів понад 12 тисяч гривень, — розповідає 35-річна Лариса Шевчук, яка мешкає на вул. 600-річчя. — Кажуть через них можуть перекрити каналізацію в усьому будинку. Але ж це несправедливо. Я вчасно плачу.

— Каналізацію відключаємо лише в крайньому випадку, коли людина не реагує на жодне повідомлення про борги і не розраховується за комунальні більше трьох місяців, — пояснює начальник служби збуту "Вінницяміськтеплокомуненерго" Сергій Паламарчук . — Після відключення, за місяць-два, більшість людей розраховується. Байдуже тільки алкоголікам і наркоманам. Вони починають затоплювати сусідів, бо стоки закриті, от все і тече на підлогу.

Блокують каналізацію за допомогою спеціального пристрою "Зигзаг". Металеву капсулу з камерою запускають у трубу з даху будинку. Вона дістається відгалуження до квартири боржника й залишає там заглушку. Щоб розблокувати, треба заплатити водоканалу від 200 до 400 грн.

Зараз ви читаєте новину «Повідомлення про борги друкують на червоному папері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі