четвер, 03 лютого 2011 18:24

Пляшка за 4900 гривень

 

"Якісь крутіки замовили шампанське за 4900 гривень! — шокує мене мати суботнім ранком. Вона працює в елітарному вінницькому ресторані. — Хотіли ще одну пляшку. Та вже не було. Адміністратор вскочила на таксі, шукала по місту. Не знайшла".

Я чомусь одразу зрозуміла, хто смакував напій того п'ятничного вечора. Напередодні телефонувала подруга. Пропонувала зустрітися ще з двома подружками в маминому ресторані.

У суботу їду у відрядження до віддаленого райцентру Могилів-Подільський. У маршрутці набираю подругу.

— То ви вчора пили "шампунь" за 500 євро? — питаю.

Як виявилося, до ресторану приїхав залицяльник однієї з дівчат. Вони познайомилися по інтернету. І то була їхня перша зустріч.

— Замовив спочатку коньяк "Х.О." 25-річної витримки. Не було в налічії. То взяв "Кристал", — продовжувала подруга. — Який був рахунок, не знаю. Бо ще ми там поїли непогано. Плюс кожній із нас він подарував по п'ять здоровецьких троянд. А потім попрощався і поїхав. Якщо чесно, не таке це шампанське й смачне.

3 год. дороги провела у роздумах. Спочатку навіть пошкодувала, що відмовилася від чаювання. Потім мимоволі почала підраховувати, скільки б за це шампанське можна було придбати чогось іншого. Виплатила б кредит за пральку, яку нещодавно взяла. Або зробила б ремонт у спальні.

"Отримую в місяць 1200 гривень. От як на такі гроші прожити?" —  згадалися слова вчительки сільської школи. Знову підрахувала. Один келих "Кристала" приблизно дорівнював місячній зарплаті цього педагога. Тобто, їй потрібно відпрацювати чотири місяці, аби випити пляшку. Ще за пляшку "Кристала" можна видати мінімальну зарплату п'ятьом людям, купити 1633 буханки хліба по 3 грн, 980 л молока та 272 кг гречки.

Зараз ви читаєте новину «Пляшка за 4900 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі