четвер, 27 серпня 2009 18:45

Півкілограмову монету продали за 25,5 тисячі гривень

20 серпня на аукціоні у Вінниці продали срібну монету, присвячену творчості Миколи Гоголя. Її діаметр — 8,5 см, вага — 500 г.

Аукціон проходив у приміщенні Торгово-промислової палати. Покупці розсідаються у залі подалі одне від одного. Керівництво палати — в першому ряду.

— Сьогодні ми продаємо пам"ятну монету номіналом 50 гривень за твором Миколи Гоголя "Вечори на хуторі біля Диканьки", — пояснює ведучий аукціону ліцитатор Віталій Балтремус. — Її стартова ціна 15 тисяч гривень. Вартість будемо щоразу піднімати на 10 відсотків. Якщо ви хочете підняти ціну, підніміть свою картку. На роздуми дається 3 хвилини. Якщо по закінченню 3 хвилин ніхто не назве більшої ціни, я тричі вдаряю в гонг і монету буде продано.

— Ви всі були готові купити монету за стартову ціну, тому піднімаємо вартість до 16,5 тисячі гривень. Хто перший готовий підняти ціну? — вигукує ліцитатор.

Жінка, що сидить біля вікна, набирає номер на мобільному. Розмовляє, прикривши рота долонею. Вона представляє жмеринську філію "Експрес-банку".

— Четыре участника, но цену пока никто не поднимает, — говорить. — В інших областях теж почалися аукціони? Які там стартові ціни? 10? Щось наші загнули. Третя хвилина закінчується. Підняти ціну?

Жінка підіймає картку зі своїм номером, але її випереджають іще дві учасниці, що сидять у кінці залу. Ціна монети зростає спочатку до 18 тисяч, згодом до 21.

— Номер 514 підняв ціну до 25,5 тисячі гривень, — каже Віталій Балтремус.

Представниця "Експрес-банку" каже по телефону своєму співрозмовнику, скільки часу зосталося.

— Усе, залишилося 30 секунд, ми виграли! — радіє.

Ліцитатор оголошує, що час збіг, і тричі б"є в гонг.

— Монету продано! Прошу номер 514 підійти, щоб заповнити документи. Монету зможете отримати після оплати у Вінниці.

Учасники торгів йдуть до виходу.

— В інших областях монету в 8–10 тисяч гривень оцінили, — говорить чоловік у коричневому піджаку. — Я вам скажу як професіонал-нумізмат, що вона стільки не стоїть. Це завищена ціна.

Начальник Торгово-промислової палати 66-річний Віталій Ропотілов задоволений торгами, йде до свого кабінету. До нього заходить керівник відділу готівкового обігу і касових операцій управління Нацбанку у Вінницькій області Ольга Баранова.

На роздуми дається три хвилини

— Нацбанк оцінив цю монету в 3 тисячі гривень, — говорить вона. — А експерти у Вінниці поставили стартову ціну 15 тисяч і не прогадали. У Донецьку та Харкові такі монети продали за 20 тисяч гривень, а в Києві — за 40 тисяч. Для Вінниці ціна 25,5 тисячі гривень дуже добра.

До кабінету заходить жінка, що купила монету.

— Я дуже хвилювалася, особливо на останніх секундах, — говорить заступниця керуючого жмеринською філією "Експрес-банку" 40-річна Ольга Пекна. — Уперше купую монети для банку. Сама ніколи цим не цікавилася, тому постійно радилася з керівництвом. Останній раз набавила ціну, коли стало відомо, що в Києві таку монету продали за 40 тисяч гривень.

Загалом в Україні продали 50 монет, присвячених творчості Миколи Гоголя.

Зараз ви читаєте новину «Півкілограмову монету продали за 25,5 тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі