четвер, 20 серпня 2009 19:03

Підручників для дев"ятого класу не вистачає

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Олена Чорна: ”Малокомплектні школи не вигідні ні нам, ні самим учням”
Олена Чорна: ”Малокомплектні школи не вигідні ні нам, ні самим учням”

— Наступного року обов"язковими на незалежному тестуванні будуть два предмети, — говорить заступник начальника обласного управління освіти Олена Чорна. — Перший — українська мова, другий — математика або історія. Бо оцінити знання учнів лише за одним предметом важко.

Учителі скаржаться, що дитина з початку навчального року вчить лише обраний предмет, який їй потрібен для вступу. Решту дисциплін закидає, бо гарний атестат нікому не потрібен. Як плануєте із цим боротися?

— Думаю, із наступних років. Окрім результатів тестування, будуть враховуватися середні бали атестатів. Як на мене, потрібно повідміняти пільги при вступі для всіх, щоб абітурієнти мали рівні права. Краще давати пільги потім — на оплату гуртожитку, чи дозволити працювати під час навчання. Пільговиків у нас забагато.

Чи вступили до вишів випускники, які набрали найбільшу кількість балів під час тестування?

— В області було вісім таких учнів. Вони мали по двісті балів із кожного предмета. Семеро з них вступили. До одного ніяк не можемо додзвонитися. Думаю, що він теж вступив.

Закриватися школи будуть?

— Офіційно в нас нема жодного рішення про закриття шкіл. Без дозволу громади ми не маємо права цього робити. Але це питання постійно порушуємо, так як малокомплектні школи не вигідні ні нам, ні самим учням. Навчання одного школяра в такій школі обходиться в 13 тисяч гривень на рік. Тоді як у райцентрах це 5–6 тисяч гривень. До того ж батьки розуміють, що в школах, де немає нормального класу, не може бути хорошої освіти. Тому вже з першого класу вибирають кращі школи. Із часом ми повністю перейдемо на комплектні школи. Це питання двох-трьох років.

Пільговиків у нас забагато

Чи буде достатньо підручників, насамперед для дев"ятикласників?

— Маємо 35 тисяч книжок для дев"ятикласників, але цього замало. Сподіваюся, що до першого вересня підручники ще надійдуть. Цього року повністю оновлені навчальні програми для дев"ятикласників з основ інформатики, історії, фізкультури. Вивчатимуть  новий предмет — художню культуру. Міністерство освіти профінансувало підручники на 84 відсотки.

Часто батьки нарікають, що у школі доводиться здавати чимало коштів на ремонти, книги та додаткові зошити.

— Є стаття 61 закону про освіту про благодійні внески, в якій зазначено, що батьки добровільно можуть вносити певні суми. Збір коштів та їх розподіл здійснює тільки батьківський комітет. Учителі не мають права втручатися і займатися грошима. Батьки роблять величезні внески у благоустрій шкіл, і ми їм дуже вдячні, бо на сьогоднішній день фінансування шкіл обмежене.

Зараз ви читаєте новину «Підручників для дев"ятого класу не вистачає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі