пʼятниця, 21 вересня 2007 07:08

Органісти дають безплатні концерти

Виступом німецького органіста Вінсента де Поля минулої неділі у Вінниці відкрили ІХ міжнародний фестиваль "Музика в монастирських мурах".

Після виступу німець підійшов до олтаря помолитися за вдалий концерт. Музикант зазначив, що грати на вінницькому органі було легко.

Вінницький орган 1984 року склали з деталей, виготовлених на місцевому ламповому заводі. Установили інструмент у православному Свято-Преображенського соборі, який тоді був концертною залою. 1991 року його розібрали й винесли.

— Вісім років орган пробув у стані "клінічної смерті". Його частини лежали на складі облфілармонії, — розповідає художній керівник фестивалю Георгій Курков, 53 роки. — 1998 року дирекція запропонувала віддати їх костьолу.

Ремонтував орган відомий німецький майстер Єже Кукля.

— Чудовий чоловік, — додає Курков. — За роботу грошей не взяв. Ми лише дорогу йому оплатили.

На органі в костелі Пресвятої Діви Марії музиканти гратимуть щонеділі до 28 жовтня.

23 вересня виступить Володимир Кошуба (Київ). Далі щонеділі по черзі гратимуть Євген Верещагін (Австрія), Лешек Вернер (Краків), Карел Мартіне (Чехія), Аллан Саттон (Англія), Георгій Курков (Вінниця).

Запрошення на концерти безплатно роздають у канцелярії костелу, що біля центрального входу. Початок о 20.00.

Зараз ви читаєте новину «Органісти дають безплатні концерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі