четвер, 14 квітня 2011 17:46

Оранка подорожчала на шість гривень

Ніна Ревчук із села Писарівка Вінницького району щороку садить ранню картоплю на продаж. Город орала в березні. За сотку платила по 18 грн.

— Торік брали по 12. У селі ніхто не возмущається, всі розуміють, що подорожчало паливо, запчасті, — каже. — У квітні ціна ще зросте. Трактористи обіцяють, що й по 20 гривень буде.

У Тульчинському районі підприємства "Зелена долина" та "Мрія", що в селі Суворовське, торік за сотку брали по 5 грн. Цього року узгодили новий тариф.

— За годину використання трактора беремо 39 гривень, так сама і за послуги машини, — розповідає бухгалтер Олена Злиденна, 60 років. — Культивують землю по 6 гривень за сотку. У селі в людей багато коней, тому сусід сусідові й боронує.

У селах Клебань, Михайлівка, Холодівка паї орендує тульчинська філія "Зернопродукту". Восени наполовину зменшила вартість оранки.

— Якщо в середньому за сотку брали 8 гривень, то зернопродуктівці орали по 3,5–4, — розказують у сільрадах. — Весною ще ніхто людям городи не орав.

64-річний Григорій Копитко з села Сосонка Вінницького району оре сотку за 16 грн. Каже, торік брав 10.

— Зараз солярка вже більше 9 гривень, ми не можемо дешево орати, — пояснює тракторист.

У сільськогосподарських магазинах почали розкуповувати мотоблоки, щоб не платити за оранку.

— Тут нема ніякої економії, — запевняє Володимир Найчук із села Зарванці, що поблизу Вінниці. Він щойно придбав мотоблок за 5,7 тис. грн. — Ми з чотирма сусідами скинулися. Городи в нас невеликі, трактора незручно заганяти, бо нема йому там розвернутися. Порахували, що оранка мотоблоком кожному із сусідів обійдеться в 30 гривень за сотку. А окупиться це чудо тєхніки за три роки. Ним же і сапати можна, і дерева обкопувати.

Зараз ви читаєте новину «Оранка подорожчала на шість гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі