четвер, 15 січня 2009 18:33

Опалювати дровами втричі дешевше, ніж газом

Опалювати дровами втричі дешевше, ніж газом

6 січня вдень без газу лишилися села Могилівка й Демидівка Жмеринського району. У ніч перед Різдвом тиск у трубах впав до нуля атмосфер.

— До мене почали дзвонити із 12.00, скаржилися, що перестали працювати котли, не запалювалися плити, — каже сільський голова Демидівки Іван Браславець, 51 рік. — Я передзвонив у газову службу. Вони так і не пояснили, чому так сталося.

Люди забирали дітей до родичів і спускали із системи опалення воду.

— Ми живемо в однокімнатній квартирі у Могилівці. Я хотіла збільшити температуру на котлі, а він не робить, — розповідає 22-річна Ірина Мельник. — Почала крутити крани на плиті, там газу не було. Ну, думаю — капєц, Росія над нами поіздівалася. Дивлюся, сусіди дітей забирають, я дочку тоже до бабці завезла. У хаті спустила воду з батарей, щоб не полопали.

Газ почали подавати наступного дня.

Школу й дитсадок у Могилівці й Демидівці опалювати не припиняли. Їх обігрівають піролізними котлами, що працюють на дровах. Сільський голова каже, що навіть коли прокладали газові труби, вирішив газове опалення не встановлювати.

— Воно дороге, — пояснює. — От зараз газ виключать і всі будуть кукати. А в наших школах буде тепло.

Торік сільрада Демидівки виграла конкурс з енергозберігаючих технологій. Єврокомісія з енергозберігаючих технологій виділила їй 187 тис. грн. Сільрада ще вклала в проект свої 50 тис. грн.

— Поставив на школу два піролізних котли, а на садочок і фельдшерський пункт котел змішаного типу, — пояснює Іван Браславець.

Голова порахував, що палити дровами і вугіллям втричі дешевше, ніж газом.

— Проект на газове опалення коштує дорожче, ніж на піролізне, газові котли дорожчі, — пояснює Іван Петрович. — На опалення школи площею у дві тисячі квадратних метрів трачу 15 тисяч гривень на дрова та вугілля. У сусідньому селі на школу такою ж площею директор витрачає 38 тисяч при газовому опаленні.

Тонна вугілля в середньому коштує 500 гривень

Піролізні котли працюють на дровах.

— В"язанку дров кидаємо кожні дві години, — продовжує Браславець. — Котел закривається герметично, деревина розкладається і виділяє тепло. Я вдома собі хочу поставити піролізний котел. Бо з цим газом як новий рік приходить, так щось і коїться. А як ще й піднімуть ціну, то опалювати газом будинок буде розкіш.

У селі Вахнівка Липовецького району рік тому встановили котел на соломі.

— Раніше в нас навіть батареї тріскали від морозів, — розповідає директор Вахнівської школи 42-річна Любов Богатова. — Торік вугілля було погане, ніяк не могли нагрітися.

Котел розроблений за датською технологією на Західноукраїнському монтажному заводі в місті Кузнецовськ Рівненської області. Спочатку директор не повірила, що соломою можна натопити школу. Вугільні котли не викидала. Нині новинкою задоволена.

— На встановлення нового обладнання виділили 360 тисяч гривень. Виробники запевнили, що окупиться за три роки, — каже заступник голови облдержадміністрації Валерій Коровій. — Якщо у Вахнівці котел на соломі працюватиме добре, будемо ставити й в інших навчальних закладах, навіть у газифікованих районах.

У селі на зиму заготовили 200 т соломи. Директор порахувала, що таке опалення обійдеться дешевше. Тонна вугілля в середньому коштує 500 грн. А стільки ж тюкованої соломи можна придбати за 100 грн.

У селі Северинівка два місяці тому встановили установку для вироблення газу з рідкого перегною. Ним обігрівають спортзал місцевої школи. Цей проект підтримала Єврокомісія з розвитку новітніх технологій.

— За добу виробляється близько 10 кубів газу, — розповідає землевпорядник села 51-річний Віктор Марценюк. — Для цього потрібно 40 кілограмів сухого коров"ячого гною. Про поставку гною ми домовилися з фермерським господарством із сусіднього села. Будемо збирати у людей із нашого села. Порахували, що цього газу має вистачити на опалення будинку на 100 квадратів. Також із цієї установки виходить концентрований гумус.

Установка недорога і проста у використанні: дві великі пластикові бочки, в яких є міксер і нагрівач. В одну наливають розведений водою гній, перемішують і підігрівають. У другу потрапляє газ, що постійно перебуває під тиском. Зверху виведена трубка, що подаватиме газ.

— Щоб забезпечити село газом, потрібно ставити хоча б по одній такій установці на дві хати, — додає Марценюк. — А головне, щоб було багато корів. Хочемо відновити ферму.

Щоб забезпечити село електрикою та водою, у Северинівці поставили вітряки.

— Їх аж з Франції прислали, — каже Віктор Марценюк. — Один може качати воду з криниці на 38-метрову висоту. А вітрова електростанція дає 2 кіловата електрики на годину. Поставили її на даху сільського спортзалу. Коли є вітер, пропелер крутиться й виробляє електроенергію. Так освітлюємо спортзал. В ній є шість акумуляторів, які постійно накопичуватимуть електрику. Навіть у безвітряний день у нас буде струм.

Зараз ви читаєте новину «Опалювати дровами втричі дешевше, ніж газом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі