четвер, 22 травня 2008 20:33

Олієжиркомбінат зупинився

Із понеділка у Вінниці не працює олієжиркомбінат. Останні кілька днів вироблену соняшникову олію працівники заводу зливали в цистерни на складах. Держава заборонила вивозити її за кордон. Тому підприємство не може реалізувати продукцію. Понад 900 працівників комбінату пішли у відпустку за власний рахунок. Керівництво не може cпрогнозувати, коли відновлять роботу.

— Квоти на 4 тисячі тонн, яку дало Міністерство економіки нашому масложиру, достатньо, щоб підприємство працювало 14 днів, — говорить голова Вінницької обладміністрації Олександр Домбровський, 45 років. — Масложир мав зупинитися 15 травня. Ми заповнили всі цистерни, і далі немає як працювати.

Нині на складах комбінату зберігають 16 тис. т олії. Термін її реалізації два місяці. Після цього вона псується та має гіркуватий присмак.

— Підприємство 80 відсотків виробленого експортувало за кордон, — говорить голова правління Вінницького олієжиркомбінату Дмитро Чаленко. — Куди тепер подіти надлишок, не знаю. За моїми підрахунками, в Україні споживають лише п"яту частину виробленої олії.

Через заборону експорту олії в Україні припинили роботу 12 олієжирзаводів. Олександр Домбровський вважає такі дії спланованою акцією.

— Одна компанія, яка представляє потужну транснаціональну корпорацію, отримала квоту значно більшу, ніж реально виробляє олії, — зазначає голова. — Тепер вони приходять до масложиркомбінатів, які не можуть реалізувати продукцію. Пропонують виступити посередниками в продажу її за кордон.

Нині на вінницьких ринках літр фасованої олії — 11–14 грн. Директор олієжиркомбінату Чаленко не прогнозує здешевлення олії, яку зберігають на складах підприємства.

Зараз ви читаєте новину «Олієжиркомбінат зупинився». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі