четвер, 22 травня 2008 20:42

Олександр Юдкін розкопав на подвір"ї останки 16 людей

Автор: фото: Ігор БРАВЕРМАН
  Рабин Вінниці 29-річний Шауль Горовиц (у чорному капелюсі) приїхав в морг у Хмільнику оглянути останки 16 людей. Їх знайшов на своєму подвір’ї місцевий житель Олександр Юдкін. Судмедексперт Алім Матюха (ліворуч) каже, що серед загиблих були діти
Рабин Вінниці 29-річний Шауль Горовиц (у чорному капелюсі) приїхав в морг у Хмільнику оглянути останки 16 людей. Їх знайшов на своєму подвір’ї місцевий житель Олександр Юдкін. Судмедексперт Алім Матюха (ліворуч) каже, що серед загиблих були діти

Минулої п"ятниці житель міста Хмільник Олександр Юдкін, 49 років, копав котлован для будівництва погреба неподалік власного будинку на вул. Воровського, 49. На глибині понад метр чоловік знайшов людські останки.

— Земля тут пухка, каміння майже немає, — розповідає Олександр. — Прокопав більше метра. Відчув, що лопата на щось натрапила. Руками розгріб землю, помітив кістки та кілька людських черепів. Подзвонив у міліцію.

Останки перевезли до міського моргу. Там провели дослідження.

— Я описував останки загиблих, проводив ідентифікацію, визначав час поховання, причину смерті, — розповідає судмедексперт Алім Матюха, 47 років. — Це захоронення часів Великої Вітчизняної війни. Там були поховані 16 загиблих, є діти. Дивіться, ось дитячий череп — маленька нижня щелепа.

Експерт каже, що в ямі не було одягу чи взуття, ґудзиків чи заколок. Це вказує, що тих людей роздягли і розстріляли. На черепах є кульові та штикові пошкодження.

— Цілі сім"ї нищили фашисти, — додає Матюха.

До розмови приєднується 73-річний Ісак Зехцер, колишній малолітній в"язень Хмільницького гетто. 1941-го йому було 6 років. Із батьками та сестрою йому вдалося втекти з гетто до Шаргородського райoну.

— Із Хмільника так врятувалися лише кілька сімей, — каже Зехцер. — Можливо люди, останки яких знайдені в цій ямі, переховувалися від окупантів у так званих секретах. Ховалися в погребах, іноді в землянках. Місцевість оглядали фашисти та поліцаї. Це було жахливе полювання на євреїв. Їх могли знайти і розстріляти на місці. Понад 11 тисяч хмільницьких євреїв знищили фашисти до кінця 1942 року.

Головний рабин Вінницької області 29-річний Шауль Горовиц оглянув останки в морзі. Захотів приїхати на місце знахідки.

— Я должен выполнить свой долг, — пояснює.

Рабин приходить на подвір"я будинку, де знайшли останки. Опускається в яму, все оглядає.

— Как долго вы живете здесь? Как это все случилось? Как они лежали? — перепитує рабин господаря будинку.

Олександр Юдкін розповідає, намагається приховати хвилювання.

Шауль Горовиц залишає садибу, дякує господареві.

Рабин склав останки у дві домовини. Про особливості поховального ритуалу радився по телефону з рабинами України та Ізраїлю. О другій дня в понеділок останки поховали на єврейському кладовищі Хмільника. Прийшло 30 людей.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Юдкін розкопав на подвір"ї останки 16 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі