четвер, 23 квітня 2009 18:53

Нових чорнобильських посвідчень не видаватимуть

Із 89 населених пунктів Вінниччини планують зняти статус територій, що постраждали  від Чорнобильської катастрофи. Це означатиме, що їхні жителі втратять понад 50 видів пільг, передбачених для цієї категорії.

— Люди, які мають посвідчення чорнобильців, користуватимуться всіма пільгами, а нових посвідчень не видаватимемо, — пояснює начальник управління надзвичайних ситуацій Вінницької облдержадміністрації 59-річний Сергій Вовченко. — Спеціалісти, які замірюють радіаційний фон, виявили, що на Вінниччині він не перевищує норми.

Зняти статус забруднених територій вирішили через те, що на пільги жителям цих населених пунктів витрачають забагато коштів. Таких найбільше в Тульчинському, Немирівському районах — по 19 сіл, Гайсинському — 14, Томашпільському — 10. До забруднених належать місто Ладижин, деякі села Гайсинського, Тиврівського, Тростянецького, Чечельницького, Шаргородського районів.

— Лише до Пенсійного фонду торік довелося сплатити понад мільйон гривень, бо ці люди мають право виходити на пенсію на п"ять років раніше, — говорить Вовченко. — Коли голова облради Григорій Заболотний дізнався про це, попросив і його прописати в Тульчині, щоб раніше вийти на пенсію.

У населених пунктах, що мають статус забруднених територій, живе понад 100 тис. людей. Серед них 5 тисяч — ліквідатори аварії на ЧАЕС. 2009-го області забракло 3 млн грн, щоб вчасно виплачувати кошти цим людям і забезпечити їх лікування.

Зараз ви читаєте новину «Нових чорнобильських посвідчень не видаватимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі