четвер, 21 серпня 2008 20:48

Нерозумно змінювати форму грудей заради моди

Керівник центру пластичної хірургії "Еталон", член Всеукраїнської асоціації пластичних, реконструктивних та естетичних хірургів Юрій Стемпен, вважає, що нині у пластичній хірургії та косметології сформувалися дві різнопланові тенденції. З одного боку — комерціалізація галузі, бажання значної кількості неспеціалізованих закладів займатися даним видом діяльності, прагнучи отримати швидкий прибуток. Із другого, життя все розставляє на місця — реальні результати демонструють неможливість заробляти гроші тим, чого не вмієш. Шкода людей, які потрапили під чийсь експеримент або нетреновану руку.

Ви представляєте досить специфічну галузь медицини. Як лікар отримує професію пластичного хірурга?

— Ця професія складна і вимагає від спеціаліста багатогранних знань і вмінь, не менше п"яти років стажу загальної хірургії. Далі — спеціалізації із проблем реконструктивної та пластичної хірургії, спеціалізації з окремих розділів: пластика обличчя, окремо пластика носа, мамопластика, реконструктивна хірургія посттравматичних змін, абдомінопластика, реконструктивна хірургія вікових змін. І це лише початок переліку.

Обов"язковим є ознайомлення з результатами попередніх операцій

Недостатньо навчитися добре робити 10 типів операцій, щоб називатися пластичним хірургом. Необхідно мати знання з терапії, анестезіології, дерматології, косметології, психології, навички з малювання та скульптури, мати рішучий характер і прагнення до постійного отримання знань. Насправді наша професія — не ремесло, а швидше мистецтво. Як і в живописі, не всяк, хто малює, є художником, не кожен, хто виконує підтяжку обличчя, є пластичним хірургом. Навіть не кожен, хто реально вчився професії, може займатися пластичною хірургією. Значна кількість іноземних дипломів лікаря часто характеризує його любов до подорожей, ніж до хірургії.

Рівень пластичного хірурга характеризує кількість пацієнтів, задоволених його роботою.

Як оцінюєте рівень задоволення роботою вашого центру?

— За двома показниками. Це безпосередня реакція пацієнта на результати операції та за моніторингом оцінки звертань пацієнтів за допомогою. Понад 60 відсотків людей звертаються до нас за рекомендацією знайомих, що були нашими пацієнтами.

Яким чином людина має прийняти рішення про пластичну операцію і де саме її робити?

— Оперуватися потрібно тільки в одному випадку — якщо є відчуття, що бажані зміни покращать якість вашого життя. Змінити форму грудей заради моди або через забаганку чоловіка — нерозумно. Чого хочете ви?

У кого робити? По-перше, ви маєте довіряти хірургу. Крім наявності у нього ліцензії на даний вид діяльності, слід поцікавитися його спеціалізацією. Подивіться заклад, де він працює, оцініть загальну атмосферу, навіть підготовку операційних сестер. Сьогодні операційна сестра у даній галузі повинна мати ліцензію МОЗ України.

По-друге, обов"язковим є ознайомлення з результатами попередніх операцій. Багато пацієнтів дозволяють свої фотографії "без обличчя" демонструвати хірургу, що їх оперував. Коли хірург не має банку даних попередніх втручань, є вірогідність того, що ви станете першим кроком у його кар"єрі. Добре, якщо вдалим.

Зараз ви читаєте новину «Нерозумно змінювати форму грудей заради моди ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі