четвер, 28 травня 2009 20:30

Неначе світова війна

Автор: фото: REUTERS/Pawel Kopczynski
  Є надто мало даних про стан економіки, тому люди не знають, що робити, й побоюються вкладати гроші
Є надто мало даних про стан економіки, тому люди не знають, що робити, й побоюються вкладати гроші

Світова економіка 2009 року скоротиться на 1,3%. Це стане першою глобальною рецесією з часів Другої світової війни. Експерти Міжнародного валютного фонду стверджують, що таке зниження економічної активності є неминучим "навіть у випадку застосування рішучих заходів з оздоровлення фінансового сектору й подальшого використання важелів макроекономічної політики для підтримки сукупного попиту".

МВФ випустив доповідь про перспективи світової економіки.

— Нинішній спад має глобальний характер: зниження обсягу виробництва на душу населення прогнозують у країнах, що становлять три чверті світової економіки. За прогнозом, зростання відновиться 2010 року, але його темпи — 1,9 відсотка — будуть низькими порівняно з періодами економічного підйому в минулому, — йдеться в документі.

Цього року ВВП розвинених країн скоротиться в середньому на 3,8%, тоді як раніше очікували, що цей покажник становитиме в середньому 2%. За даними Фонду, виробництво в розвинених країнах у останньому кварталі 2008-го впало на "безпрецедентні" 7,5%, і МВФ прогнозує, що таким самим буде спад за підсумками першого кварталу 2009-го.

Серед розвинених країн від найгострішого спаду потерпають економіки провідних світових експортерів. Експерти МВФ прогнозують, що за підсумками 2009 року спад економіки Японії становитиме 6,2%, Німеччини – 5,6. Значну рецесію очікують у провідних економіках Європи. 2009-го економіка Італії скоротиться на 4,4%, Великої Британії — на 4,1, Франції — на 3%.

Серед тих, хто потерпатиме найбільше від глобальної фінансово-економічної кризи, називають Росію та 11 країн СНД. За прогнозом, ВВП Росії 2009-го зменшиться на 6%. При цьому відновлення російської економіки розпочнеться не раніше 2010-го, коли ВВП країни виросте лише на 0,5%. МВФ розраховує, що економіка всіх держав СНД цьогоріч скоротиться на 5,1%, однак уже 2010-го збільшиться на 1,2%. Зі спадом світової економіки цього року продовжать знижуватися й світові ціни на нафту. За прогнозом МВФ, зниження вартості нафти на світовому ринку становитиме 46,4%.

Продовжать знижуватися світові ціни на нафту

Перспективи світової торгівлі ще похмуріші. МВФ прогнозує, що обсяги світової торгівлі 2009-го скоротяться на 11% і наступного року збільшаться лише на 0,6%. Після того як упродовж 60 років торгівля була двигуном зростання світової економіки, від скорочення торгівлі постраждали ті країни, чиї економіки орієнтовані на експорт, особливо це стосується країн Азії. При цьому скорочення обсягів експорту економічно розвинених держав досягне 13,5%, а тих, що розвиваються — 6,4%.

Втрати світових фінансових компаній, за підрахунками МВФ, можуть сягнути $4,05 трлн до кінця 2010-го. Така втрата капіталу прирікає банківську систему на "повільний і болісний" процес очищення балансів. Рік тому фонд оцінював втрати від глобальної кредитної кризи в $945 млрд.

Величезні збитки відіб"ють у банків бажання позичати. Дефіцит кредитування штовхне світову економіку в глибоку рецесію. Державні бюджети затріщать по швах через витрати на націоналізацію проблемних компаній, що своєю чергою ще сильніше обтяжить платників податків. Такі безрадісні причинно-наслідкові ланцюги наводить МВФ.

Через проблеми в західних банках усім світом може прокотитися хвиля корпоративних дефолтів. Причому найважче доведеться країнам, що розвиваються. Їхні компанії 2009-го повинні виплатити $1,8 трлн боргу.

— Звіт МВФ повернув інвесторів до суворої реальності. Останнім часом з"являється надто мало даних про стан економіки, тому люди не знають, що робити, й побоюються вкладати гроші, — говорить стратег Ніґел Ренделл із RBC Capital Markets.

Зараз ви читаєте новину «Неначе світова війна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі