четвер, 27 січня 2011 18:30

На острові Кемпа пропонують установити рояль

У Вінниці закінчився конкурс із розвитку та благоустрою острова Кемпа та набережних Південного Бугу. Представили п'ять робіт. Першого місця журі не присудило.

Друге місце посів проект архітекторів із Москви, батька і сина — Олександра й Андрія Асадових. На оголошення результатів вони не приїхали.

— На жаль, кожна із робіт не відповідала програмі конкурсу, — пояснює 41-річний Сергій Царенко, головний архітектор області. — Ми не вимагали великих потужних об'єктів на острові. А вони є практично у кожному проекті. Зразу виникає запитання: а як це можна реалізувати? Але є й цікаві ідеї, які можна було б втілити — зв'язати острів з берегом за допомогою канатної дороги чи фунікулера.

Найбільш екстравагантним визнали проект Назара Жовнича.

— Для сучасної Вінниці я пропоную створити на острові якусь архітектурну абракадабру, — розповідає архітектор. — В Україні всі обласні центри схожі між собою, а треба, щоб відрізнялися. Тому пропоную поставити на острові великий рояль. Він символізує корабель, піднята кришка — його парус. На роялі — підсвічник із трьома свічками, у вигляді тризуба. Рояль тримається на трьох ногах, це три ліфти, які підійматимуть відвідувачів на другий і третій яруси. Під кришкою рояля можна встановити льодовий каток. Клавіші рояля — музей історії міста. Соборну пропоную зробити двоярусною: автомобілі пустити у тунель, зверху залишити трамваї. І пустити маленький панорамний трамвайчик на острів Кемпа. У старій частині міста пропоную встановити колесо огляду, яке світитиметься вночі. На вулиці Свердлова, там де трикотажна фабрика,  створити комплекс у формі підкови. Набережна підійматиметься на дах готельного комплексу. Взимку підйом можна використовувати як лижний спуск.

Конкурс проводили для виявлення ідей та оптимальних способів облаштування набережної. Реалізовувати їх поки що не будуть.

— Якщо присуджувати перше місце, все це треба класти у документацію і братися за реалізацію проекту, — каже Сергій Царенко.

Зараз ви читаєте новину «На острові Кемпа пропонують установити рояль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі