понеділок, 03 грудня 2007 19:09

Микола Дорош отримав премію за книгу про голод

16-річний Максим Джужук отримав нагороду від президента за свою розвідку "Голодомор 1932–1933 років на Бершадщині". Віктор Ющенко подарував йому в Києві словник-енциклопедію "Усе" та книгу "Історія Європи".

— Займався роботою два роки, — розповідає Микола Джужук, який навчається у школі N1 у Бершаді Вінницької області. — По селах записував свідчення очевидців. Бабуся з Михайлівки розплакалася. Розповіла, що тоді в кущах бачила обглодані людські кістки, руки, пальці. У селі казали, що людоїди з"явилися.

Ще одним переможцем конкурсу став учитель історії Воронівецької школи Хмільницького району 55-річний Микола Дорош. Його книга "Чорні покоси" вийшла в червні цього року. Президент нагородив його грамотою та премією 5 тис. грн.

— Коли 30 років тому вибрав цю тему для дипломної роботи, то професор сказав, що я "загримлю". Але обійшлося, — розповідає Дорош. — Якось розповів про своє дослідження в колі друзів, то наступного дня завітали кагебісти. І тоді минулося.

У книзі наведені розповіді очевидців Голодомору з Хмільницького району Вінниччини. Оприлюднені раніше засекречені документи.

— У Воронівці, наприклад, задокументували три випадки людоїдства, — розповідає чоловік. — У села, які не виконували держзамовлення по здачі зерна, не завозили сірники, з крамниць усе забирали.

Зараз ви читаєте новину «Микола Дорош отримав премію за книгу про голод ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі