четвер, 09 жовтня 2008 19:20

Медвитверезники поновлять

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  У квітні 2008 року в селі Сестринівка Козятинського району голова обласної ради Григорій Заболотний висаджує алею поблизу хати президента Української Народної Республіки Михайла Грушевського
У квітні 2008 року в селі Сестринівка Козятинського району голова обласної ради Григорій Заболотний висаджує алею поблизу хати президента Української Народної Республіки Михайла Грушевського

В області почала діяти антиалкогольна кампанія. Ініціатором її ухвалення став голова обласної ради ГригорійЗаболотний, 56 років.

— Найперше треба регулювати продаж спиртного неповнолітнім, — каже Григорій Миколайович. — У всіх магазинах заборонимо продавати алкоголь молоді до 21 року, а слабоалкогольні напої — до 18-ти. Відновимо медвитверезники. Із рекламою будемо боротися. Бо на кожному кроці висить "випий-випий". Ця на бруньках, а та на чортові, а та на бісові. Ми самі споюємо своїх дітей. Як в селах напуватимуть людей, то будемо штрафувати і кримінальні справи заводити.

Ви обіцяли, що в області почнуть діяти три промислові пояси, які передбачають винесення шкідливих виробництв за межі населених пунктів. Коли цього чекати?

— На сьогодні всі підприємства і навіть великі оптові магазини винесені за межі Вінниці. Бази "Грош", "Метро", підприємство "Барлінек" будувалися вже за містом. Нині планується зведення нової кондитерської фабрики "Рошен" у районі бувшого хімзаводу. А крупний молокопереробний завод — аж за об"їзною.

Другий технологічний пояс буде в радіусі 70–80 кілометрів. Уже збудовано завод по переробці сої в Гайсині. Розглядаємо будівництво трьох нових елеваторів із сушильними агрегатами в Оратові, Калинівці і Шаргороді чи Томашполі. На базі колишнього цукрозаводу в Шпикові побудують завод із переробки томатів.

А третє кільце охопить периферійні райони, великі селища. Там будуть крупні цегельні заводи, піщані та гранітні кар"єри, сучасні цехи по переробці сільгосппродукції.

Чому інвестори бояться починати роботу в області?

— Інвестори прийдуть, коли будуть упевнені в стабільних правилах гри. От у Крижополі Іван Мовчан (місцевий бізнесмен, власник цукрозаводу. — "ГПУ") домовився з італійцями про будівництво комбайнового заводу. Але вони почули про негаразди у нашій Верховній Раді й вирішили перечекати. У Шаргороді мають будувати великий цементний завод. Рішення сесії облради є. Але, де правду діти, інвестори відверто запитують, чи не буде в державі нової націоналізації майна. Бізнес любить стабільність.

Що обласна влада робить для повернення молоді в село?

— Я в Америці бачив, як діти фермерів не хочуть після батька продовжувати його справи. І держава забирає ці землі собі, потім знову комусь віддає. У нас та ж ситуація. Одні йдуть, інші приходять. Зрозуміло, знаку рівності між обласним та районним центром ніколи не поставити. Мене колись після технікуму направили помічником бригадира в село Пороги Теплицького району. Як зараз пам"ятаю: лежу я в останній вечір на ліжку й думаю: Боже-Боже, як в тому селі без розваг, без знайомих. Але людина звикає до всього.

Мене після технікуму направили помічником бригадира в село

Щоб молодь залишалася, потрібно створювати належні умови. Тепер у райцентрах починає розвиватися виробництво, інфраструктура.

Які пільги передбачають для молоді в селі?

— Розглядається законопроект, за яким молодому спеціалісту, що йде в село, виплачуватимуть підйомні — оклад за півроку. Але наша молодь хоче всього і зразу. От заступник міністра агрополітики Сергій Мельник розказував, що його син жалівся, що не може знайти роботу хоча б на три тисячі гривень в місяць. Сергій Іванович питає його, а що ти можеш запропонувати? Може, я за тебе 200 доларів і не платив би, бо в тебе ні досвіду, ні інтуїції. Треба поступово рости. От тоді станеш справжнім спеціалістом.

Коли почнуть діяти програми забезпечення дешевим житлом?

— Тут мусить діяти держава. Багатодітним, інвалідам, молодим сім"ям потрібно надати пільги, щоб житло придбати. Всім іншим влада має дати не рибу, а вудку. Я всім керівникам районів кажу — якщо людина просить 10 соток під забудову, давайте. І в обласному центрі теж. Якщо не може збудувати житло, то продасть цю ділянку й купить собі квартиру. Це теж вихід.

Які програми енергозбереження впроваджуються?

— Ми вирішили провести експеримент. Райони, де не скоро можна буде провести газ, переводимо на енергоопалення. Нині в Піщанському, Бершадському і Чечельницькому районах шукаємо інвесторів, які погодилися б допомогти.

Ви живете в селі Агрономічне. Чому не переїдете до міста?

— У селі зранку можна пройти босими ногами по подвір"ю. А повітря — хоч ножем ріж і їж. Чуєш, як півень співає, а не трамвай гупає. У місті є куди піти в культурному плані, є гаряча вода. Але я сільський чоловік.

Діти живуть окремо?

— І син, і донька одружені. Вони в мене спокійні. Знають, як щось не так, то на мене почнуть пальцем показувати. Син кандидат наук, доцент. Очолює вінницьке відділення страхової компанії "Оранта", викладає в аграрному університеті. Донька — кандидат економічних наук. Читає менеджмент в аграрному університеті. Зять в бізнесі. На хліб собі заробляє, бо в мене не просить.

Зараз ви читаєте новину «Медвитверезники поновлять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі