четвер, 06 травня 2010 18:36

"Масово ставали Ющенками, на Тимошенко ніхто не міняв"

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Леся Островська: ”Був один хлопець, який за рік поміняв прізвище сім разів”
Леся Островська: ”Був один хлопець, який за рік поміняв прізвище сім разів”

Із початку року 83 жителі Вінниці та 128 області змінили прізвище. Найчастіше міняють жінки та підлітки.

— Жінки виходять заміж і переходять на прізвище чоловіка, а потім розлучаються, знов переходять на своє, — пояснює Леся Островська, 27 років, спеціаліст відділу актів цивільного стану Вінницького міського управління юстиції. — Чоловіки в основному міняють прізвище, якщо воно їм заважає жити. От був один у нас Бик. Він перейшов на прізвище жінки. Але просив, щоб при церемонії шлюбу його мати не дізналася, бо в родині буде скандал.

На прізвища політиків часто міняють свої?

— Два тижні тому один чоловік змінив своє прізвище Созонов на Янукович. Хотів ще й поміняти ім"я з Володимира на Віктор, але в нього є рідний брат Віктор і в міліції не дозволили. Він став Володимиром Федоровичем Януковичем. Казав, що наш президент йому подобається. Чимало міняли прізвища під час помаранчевої революції, тоді масово ставали Ющенками. А от на Тимошенко ніхто не міняв.

Які документи потрібні?

— Для повнолітніх — ксерокопії паспорта та ідентифікаційного номера, свідоцтва про народження, шлюб і про народження неповнолітніх дітей. Потрібно фото для документів та копію квитанції про сплату держмита. Коли людина вперше міняє прізвище, це коштує 5,1 гривні. Якщо вдруге, треба буде заплатити 51 гривню. Ці документи відправляють у паспортний стіл, там перевіряють і дають дозвіл на зміну прізвища.

Став Володимиром Федоровичем Януковичем. Казав, що президент йому подобається

З якого віку можна змінити прізвище?

— Прізвище мають право міняти діти з 14 років, але тільки за письмовою згодою батьків. А із 16 років дитина сама має право поміняти прізвище. Раніше в нас часто міняли прізвище і по батькові. Бувало так, що жінка щасливо живе з новим чоловіком, мають дитину. Щоб не виникало зайвих питань, дитині від попереднього шлюбу міняли по батькові. 2004 року заборонили змінювати по батькові. Тепер можна лише тим, хто міняв раніше, взяти назад родове.

Скільки разів можна змінити прізвище?

— Необмежену кількість. Був один хлопець, який за рік поміняв прізвище сім разів. Він працював за кордоном. Його звідти депортують, він міняє прізвище і назад їде на роботу.

Зараз ви читаєте новину «"Масово ставали Ющенками, на Тимошенко ніхто не міняв"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі